Mlade arhitekte na Bijenalu u Veneciji

Predstavljaju Srbiju

Mlade arhitekte na Bijenalu u Veneciji

Društvo -
Prošle godine izabrani umetnik Raša Teodosijević, nagrađen je na Bijenalu

BEOGRAD - Na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji Srbiju će predstavljati rad pod nazivom "Jedan: sto" grupe mladih arhitekata, najavio je ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Ministarstvo je raspisalo konkurs, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a Marković je na konferenciji za novinare istakao da je veoma zadovoljan načinom saradnje i efikasnošću u ovom projektu.

On je podsetio da je na sličan način prošle godine izabran umetnik Raša Teodosijević, koji je i nagrađen na Bijenalu, dodavši da se uspeh očekuje i od našeg ovogodišnjeg nastupa u Veneciji - od 29. avgusta do 25. novembra.

U odabranom rešenju, ocenio je ministar, akcenat je na onima koji se kreću, što daje treću dimenziju celom radu, a bitno je i to što su autori mladi.

U timu su Marija Miković, Olga Lazarević, Marija Strajnić, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović, Marko Marović, Milan Dragić, Janko Tadić, Nebojša Stevanović i Miloš Živković.

Komesar izložbe, predsednik Udruženja arhitekata Srbije dr Igor Marić objasnio je da je temu ovogodišnje smotre u Veneciji "Common Ground" (Zajedničko polje) zadao kustos Bijenala Dejvid Čiperfild (David Ćipperfield).

Zadata tema je slojevitog značenja i podrazumeva niz odrednica i uglova posmatranja: od teorijskih do praktičnih, od filozofskih do političkih, od istorijskih do ovovremenih, dodao je on.

Na opšti javni konkurs javila su se 34 autora ili autorska tima. Ocenjivao ih je Savet Bijenala, koji pored Marića čine arhitekti prof Branislav Mitrović, docent Vladimir Milenković, Milan Đurić, Zorica Savičić i Lazar Kuzmanov.

Marić je izjavio da su prijavljeni radovi bili veoma različiti, a da je odabrani rad upečatljiv i na prvi pogled se svodi na minimalistički gest.

U prazan prostor postavljen je veliki sto koji ispunjava gotovo celu površinu paviljona, sa mogućnošću obilaženja oko njega koridorom širine 1,5 metara.

Oko stola se odvijaju video projekcije koje iz određenih uglova registruju kretanja posetilaca i reflektuju ih u prostoru.

Dve forme: arhitektura (volumen) paviljona i arhitektura (površina) stola čine da praznina - eteričnost nečeg između ovih arhitektonskih oblika, pobuđuje posmatrača da kreirane prostorne varijacije, kroz kretanje, video praćenje dešavanja, doživljava, tumači i oseća na slojevit način što jeste svojevrstan odgovor na postavljenu temu "Zajedničko polje", ocenio je Savet.

Za Bijenale će biti urađena i dva kataloga - katalog same postavke i katalog svih radova koji su učestvovali na konkursu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track