AUSTRIJANKA HARA SRBIJOM: Ojadila malinare za milion evra
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

Pažnja

AUSTRIJANKA HARA SRBIJOM: Ojadila malinare za milion evra

Društvo -

Proizvođači malina iz Loznice i Krupnja ističu da im je Rosi Šmidberger otkupila tri hiljade tona voća i da im nije isplatila ni dinara i tako ih dovela do prosjačkog štapa

Austrijanka Rosi Šmidberger za 11 godina, koliko posluje u Srbiji, dovela je do propasti preko 500 proizvođača malina, tvrdi naš sagovornik, koji je i sam ojađen.Vlasnica austrijske firme „K. A. trejding“ u Srbiju prvi put dolazi 2005. i osniva preduzeće za trgovinu na veliko voćem i povrćem, koje je, tvrde upućeni, ostalo dužno milione gigantu „Porečje“ iz Leskovca.Namerno u stečaj- Ona godinu-dve pošto otvori firmu uzima voće i uredno isplaćuje dobavljače, a onda uzme sav rod i ne plati. Kada je upropastila proizvođače na jugu Srbije, premestila se u zapadnu Srbiju i 2007. u Loznici osnovala preduzeće, „Beri frost“ - priča N. S., nekadašnji proizvođač malina, kojeg je, kao i mnoge, ova Austrijanka dovela do prosjačkog štapa.Naš sagovornik navodi da je „Beri frost“ 2015. od proizvođača iz Loznice i Krupnja otkupila oko tri hiljade tona voća, za šta je trebalo da im se isplati oko milion evra.- Nije nam isplaćen ni dinar. Rosi je tražila da se odreknemo 70 odsto potraživanja, pretila nam da će, ukoliko na to ne pristanemo, odvesti firmu u stečaj. Pošto nismo pristali na njene ucene, ona je uz različite mahinacije u roku od samo 15 dana firmu odvela u stečaj, a nas u propast - objašnjava N. S.Rosi je posle samo nekoliko meseci otvorila treću firmu - „Rosi organik frut“ i zakupila hladnjače u Ljuboviji i u Ivanjici.Zloupotrebe kaznitiEkonomista Ljubomir Madžar kaže da preduzetnici koji otvaraju firme, pa ih namerno uvode u stečaj ili bankrotstvo imaju dobro razrađene tehnike, ali i da je ovo problem koji u Srbiji traje dugo:- Jedan od načina da se takvi ljudi zaustave jeste da se poveća efikasnost sudstva, jer i kad se zloupotrebe otkriju, mnogo vremena prođe do sudskog epiloga.

Milica Simić SimanićNEČIJI INTERES FIRMU ODVEO U STEČAJKako bismo saznali zbog čega proizvođačima malina nisu isplaćene naknade za predato voće, obratili smo se Milici Simić Simanić, nekadašnjoj direktorki hladnjače u Loznici i desnoj ruci Rosi Šmidberger, koja je sada na direktorskom mestu u Ivanjici:- Nečiji interesi su bili da unište „Beri frost“ i uspeli su u tome. Na lageru je ostalo skoro 500 tona. Trebalo je sačekati da se stvore povoljniji uslovi za prodaju.

ČINJENICESve firme Rosi Šmidberger u SrbijiFirma „K. A. trejding d. o. o. Banja Koviljača“, registrovana za trgovinu na veliko voćem i povrćem 28. 5. 2005. Trenutno u blokadi.Firma „Beri frost“, registrovana za proizvodnju i trgovinu voćem i povrćem 5. 2. 2007. Firma je u stečaju.Otvoren „Rosi organik frut“, preduzeće za preradu i konzervisanje voća i povrća 24. 4. 2016.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track