Najnovije vesti

AUSTRIJANKA HARA SRBIJOM: Ojadila malinare za milion evra
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

Pažnja

AUSTRIJANKA HARA SRBIJOM: Ojadila malinare za milion evra

Društvo

Proizvođači malina iz Loznice i Krupnja ističu da im je Rosi Šmidberger otkupila tri hiljade tona voća i da im nije isplatila ni dinara i tako ih dovela do prosjačkog štapa

Austrijanka Rosi Šmidberger za 11 godina, koliko posluje u Srbiji, dovela je do propasti preko 500 proizvođača malina, tvrdi naš sagovornik, koji je i sam ojađen.

Vlasnica austrijske firme „K. A. trejding“ u Srbiju prvi put dolazi 2005. i osniva preduzeće za trgovinu na veliko voćem i povrćem, koje je, tvrde upućeni, ostalo dužno milione gigantu „Porečje“ iz Leskovca.

Namerno u stečaj

- Ona godinu-dve pošto otvori firmu uzima voće i uredno isplaćuje dobavljače, a onda uzme sav rod i ne plati. Kada je upropastila proizvođače na jugu Srbije, premestila se u zapadnu Srbiju i 2007. u Loznici osnovala preduzeće, „Beri frost“ - priča N. S., nekadašnji proizvođač malina, kojeg je, kao i mnoge, ova Austrijanka dovela do prosjačkog štapa.

Naš sagovornik navodi da je „Beri frost“ 2015. od proizvođača iz Loznice i Krupnja otkupila oko tri hiljade tona voća, za šta je trebalo da im se isplati oko milion evra.
- Nije nam isplaćen ni dinar. Rosi je tražila da se odreknemo 70 odsto potraživanja, pretila nam da će, ukoliko na to ne pristanemo, odvesti firmu u stečaj. Pošto nismo pristali na njene ucene, ona je uz različite mahinacije u roku od samo 15 dana firmu odvela u stečaj, a nas u propast - objašnjava N. S.

Rosi je posle samo nekoliko meseci otvorila treću firmu - „Rosi organik frut“ i zakupila hladnjače u Ljuboviji i u Ivanjici.

Zloupotrebe kazniti

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da preduzetnici koji otvaraju firme, pa ih namerno uvode u stečaj ili bankrotstvo imaju dobro razrađene tehnike, ali i da je ovo problem koji u Srbiji traje dugo:
- Jedan od načina da se takvi ljudi zaustave jeste da se poveća efikasnost sudstva, jer i kad se zloupotrebe otkriju, mnogo vremena prođe do sudskog epiloga.

Milica Simić Simanić
NEČIJI INTERES FIRMU ODVEO U STEČAJ

Kako bismo saznali zbog čega proizvođačima malina nisu isplaćene naknade za predato voće, obratili smo se Milici Simić Simanić, nekadašnjoj direktorki hladnjače u Loznici i desnoj ruci Rosi Šmidberger, koja je sada na direktorskom mestu u Ivanjici:
- Nečiji interesi su bili da unište „Beri frost“ i uspeli su u tome. Na lageru je ostalo skoro 500 tona. Trebalo je sačekati da se stvore povoljniji uslovi za prodaju.

 

ČINJENICE

Sve firme Rosi Šmidberger u Srbiji
Firma „K. A. trejding d. o. o. Banja Koviljača“, registrovana za trgovinu na veliko voćem i povrćem 28. 5. 2005. Trenutno u blokadi.
Firma „Beri frost“, registrovana za proizvodnju i trgovinu voćem i povrćem 5. 2. 2007. Firma je u stečaju.
Otvoren „Rosi organik frut“, preduzeće za preradu i konzervisanje voća i povrća 24. 4. 2016.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...