PENZIONERE OBRADOVALA POVIŠICA: Malo 400 dinara ali nam mnogo znači!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Lepo

PENZIONERE OBRADOVALA POVIŠICA: Malo 400 dinara ali nam mnogo znači!

Društvo -

Stariji građani ističu da novac koji će dobiti najavljenim rastom penzija od 1. januara nije dovoljan za njihove potrebe, mada će im pomoći da prežive

Najavljeno povećanje penzija u proseku za 428 dinara od 1. januara sledeće godine nije veliko, ali će značiti, naglašavaju penzioneri s kojima smo razgovarali.Većina starijih građana smatra da će im jednokratna pomoć od 5.000 do 6.000 dinara dobro doći da koliko-toliko potkrpe najhitnije rupe u kućnom budžetu.Svako povećanje je dobro- Svako povećanje je dobro za sve nas. Bolje išta nego ništa. Doprineće nekom poboljšanju života. Nadamo se da će biti još tih povećanja kao što nam je i obećano - kaže za Kurir Tomislava Feruh, penzionerka iz Beograda.Iako mnogi ističu da bi povećanje moglo biti i veće i da bi trebalo da prati rast cena osnovnih životnih namirnica, penzioneri se slažu da je povećanje dobro koliko god ono iznosilo.- Povećanje penzija će sigurno značiti ljudima, iako je malo i nije dovoljno da pokrije troškove koje imamo. Opšte je poznato da je život kod nas, u poređenju sa životom građana u zemljama iz okruženja, dosta teži. Dovoljno je samo da uporedimo koliko je benzin ovde skuplji nego u Republici Srpskoj ili Makedoniji. Penzionerima treba novac i za lekove - ističe penzioner Miodrag Ignjatović.Kad se nema, i to je neštoMilorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, kaže da je povećanje penzija u proseku za 428 dinara sitnica, ali da će onima s najmanjom penzijom i to značiti.- To je kap vode u moru, ali kad se nema, i to je nešto. Mislimo da onima s penzijama do 25.000 dinara treba dva puta godišnje da se usklađuje penzija s troškovima života, a da se onima s većom penzijom vrati što im je oduzeto - kaže Vujasinović.

Nebojša AtanackovićMOŽDA JE PREURANJENONebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe da povećanje plata i penzija ima i dobru i lošu stanu.- Povećanje penzija i plata u javnom sektoru ozbiljno će uticati na rast potrošnje i to je pozitivno. S druge strane, to je preuranjeno jer je trebalo još malo da prištedimo. Treba razmišljati na koji način pomoći privredi da ona, mimo ovog većeg prometa, uveća aktivnost i obezbedi još veće povećanje plata i penzija. Ako sad povećavamo standard u javnom sektoru, potrebno je razmišljati i o standardu onih koji rade u privredi.

Sanda Lekić (64), penzioner Cene nisu normalneSmatram da bi povećanje bilo dobro kad bi cene bile normalnije. Konkretno mislim na hranu, meso, mleko, na proizvode koji su potrebni za normalan i zdrav život. Pritom su lekovi mnogo skupi.Stojanča Bogdanović (74), penzioner Skupe su dažbineTo povećanje mi ništa ne čini. Samo infostan plaćam 10.000 dinara, i to potkrovlje u Borči koje prokišnjava. Šta ja da radim s jednokratnom pomoći od 5.000 dinara, a uzeli su mi 53.000.Vladimir Erceg (81), penzioner jednokratna pomoćJednokratna pomoć od 6.000 dinara je vredna, ali dok su penzije slabe, to je nedovoljno. Treba uraditi i preraspodelu u javnim preduzećima jer je neprihvatljivo da neki s fakultetom imaju mizernu platu.Dušica Cojić (67), penzioner Penzija mi mnogo malaTa jednokratna pomoć je u redu, ali mi povećanje penzije neće ništa značiti jer imam malu penziju od 18.000 dinara. U zavisnosti od toga kolike plate imaju, zaposlenima će možda i značiti to povećanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja