PANČEVO Vlasnica doma smrti od opštine dobila milion!
Foto: Stefan Jokić, Printscreen

Izgoreli starci

PANČEVO Vlasnica doma smrti od opštine dobila milion!

Društvo -

Ljiljani Milošević, u čijem je ilegalnom domu za stare, u požaru u subotu, poginulo troje ljudi, a jedanaest je povređeno, iz gradske kase Pančeva isplaćeno dva puta po 500.000 dinara

Opština Pančevo, na čijem čelu je gradonačelnik Saša Pavlov, u dva navrata je Ljiljani Milošević, vlasnici nelegalnog staračkog doma u kojem je, u požaru u subotu, život izgubilo troje ljudi, dok je 11 povređeno, dodelila novčanu pomoć u ukupnom iznosu od čak milion dinara!Iako je Inspekcija ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja u martu 2015. zatvorila Dom za stare „Oaza sreće“, koji je Miloševićeva vodila, ona je u decembru iste godine od Opštine Pančevo dobila 500.000 dinara kao pomoć nezaposlenom licu za pokretanje sopstvenog posla.

- Sredstva su došla u pravom trenutku. Želim da zahvalim lokalnoj samoupravi što nam je pružila podršku. Dobro su nam došla novčana sredstva, ali i stručna knjigovodstvena pomoć, pravna podrška, koja je celu godinu bila besplatna. To mi je mnogo značilo - rekla je tada Miloševićeva.Istu pomoć dobila je i 2014. godine, kad je obećala da će zaposliti tri radnika, a novac upotrebiti za nabavku opreme i adaptaciju prostora. Inače, Miloševićevoj je inspekcija zatvorila i dom na Jabučkom putu 29. jula ove godine, ali ona je stare ljude preselila na novu lokaciju u Pančevu, za koju takođe nije imala dozvolu, gde je i došlo do požara.

Nije odgovorio na pitanja... Gradonačelnik Saša Pavlov
Nije odgovorio na pitanja... Gradonačelnik Saša Pavlov

U Opštini Pančevo juče nismo dobili odgovore, a gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov nije se javljao na broj telefona poznat redakciji.Dragan Dobrašinović iz NVO „Koalicija za nadzor javnih finansija“ kaže da „ovaj slučaj ne pokazuje samo da je neophodno uspostaviti stroge i jasne kriterijume za dodelu budžetskih sredstava poslovnim subjektima, već i da je preko potrebno podići nivo saradnje i umreženosti u okviru administracije“:- Da je bilo i minimalne koordiniranosti među različitim odeljenjima, ne bi bilo moguće da neko kome je od strane inspekcijskih službi zabranjen rad za istu poslovnu delatnost bude finansiran iz javnih izvora.Podsetimo, tri osobe su poginule, a 11 ih je povređeno u požaru koji je izbio u subotu oko 5.00 sati u Pančevu. Ljiljana Milošević je uhapšena i osumnjičena za krivično delo protiv opšte sigurnosti, a uhapšen je i vlasnik apartmana Stevo Stojkov, koji je osumnjičen za pomaganje u izvršenju krivičnog dela.

Ministarstvo radaBORBA PROTIV ILEGALNIH DOMOVAU Ministarstvu za rad upozorili su da se u „ilegalnim domovima za starije ugrožavaju ljudski životi“, te da se „to mora posebno sankcionisati kao ozbiljno krivično delo“.- Stav Ministarstva za rad je da je smeštanje starije osobe u dom bez njene saglasnosti protivpravno, da se može podvesti pod lišavanje slobode, kao i da je u borbi protiv ilegalnih domova potrebna podrška institucija sistema i celog društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track