Srbija pred bankrotom

Crne prognoze Fiskalnog saveta

Srbija pred bankrotom

Društvo -
Ako ne zamrznemo plate i penzije i ne povećamo PDV na 22 odsto, uslediće rast inflacije i otpuštanja

BEOGRAD - Najgore tek sledi!Fiskalni savet saopštio je juče najgori scenario koji očekuje našu zemlju ukoliko se momentalno ne sprovedu mere koje će zaustaviti dalji ekonomski kolaps Srbije.

Ukoliko nova vlada odmah ne zamrzne plate i penzije u ovoj i sledećoj godini, i ne poveća PDV sa 8 na 10 i sa 18 na 22 odsto i akcize na duvan i alkohol, uslediće nekontrolisan pad dinara, rast inflacije, otpuštanja i pad standarda, saopštio je Fiskalni savet. Osim toga, Srbiji preti kriza javnog duga, koji je sada 50 odsto BDP (zakonska granica je 45) i koji će nastaviti da raste. Oklevanje će samo učiniti da će kasnije kriza biti još gora, a mere će morati da budu rigoroznije.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, rekao je da Srbiju očekuje kriza javnog duga, zbog čega je potrebna štednja.

- Imaćemo privremeno pogoršanje standarda, što ćemo nadoknaditi 2014. ili 2015. Najveći teret podneće javni sektor, i tako i treba da bude, jer su im sada plate 40 odsto veće u odnosu na privredu, po čemu je Srbija rekorder u EU. Štednja je najbolja politika za privredni rast jer će uz javne investicije povećati zaposlenost. Kako izgleda kada se ne štedi, videli smo od početka godine, jer je trošeno bez mere - naveo je Petrović i dodao da će rast PDV poskupeti robu za građane u proseku za 1,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track