DUNJA MIJATOVIĆ: Moraju da se kazne odgovorni za zločine nad novinarima
Foto: Fonet

Većina ubistava nisu rešena

DUNJA MIJATOVIĆ: Moraju da se kazne odgovorni za zločine nad novinarima

Društvo -

BEČ - Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović, danas je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, pozvala sve države članice OEBS da pronađu i kazne one koji su počinili zločine nad novinarima.

"Vlasti u regiji OEBS ne uspevaju da preduzmu mere kako bi smanjile veliki broj napada na novinare, a ne uspevaju ni da se suoče sa pitanjem nekažnjivosti zločina", rekla je Mijatović, a saopštio OEBS.

Ona je navela da Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima treba da bude podsetnik da je neophodan zajednički napor kako bi se rasvetlili zločini nad novinarima.Mijatović je dodala da je zastrašujuća činjenica da devet od deset ubistava novinara nije rešeno i da većina fizičkih napada na novinare nisu istražena.

FOto: FoNet
FOto: FoNet

"Ova statistika pokazuje da nikad ne smemo da prestanemo da se borimo i da ne smemo da odustanemo od borbe za bezbednost novinara i slobodu medija", kazala je ona.

Spisak ubijenih novinara, čiji krivci još nisu kažnjeni, uključuje novinare Slavka Ćuruviju, Duška Jovanovića, Milana Pantića, Georgija Gongadzea, Martina O' Hagana, navedeno je u saopštenju.

Foto: AP
Foto: AP

"Imena ovih hrabrih novinara nisu samo dokaz neuspeha zaštite predstavnika medija, već i dokaz niske ili nikakve političke volje da se bavi pitanjem nekažnjivosti zločina. Nije dovoljno da se samo priča o tome, mnoge zemlje moraju da pretvore te reči u dela", rekla je predstavnica OEBS za slobodu medija.

U decembru 2013. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i usvojila Rezoluciju o bezbednosti novinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track