OPREZ: Čuvajte se prevare zbog zelene karte SAD!
Foto: Shutterstock

Ne dozvolite da vas nasamare

OPREZ: Čuvajte se prevare zbog zelene karte SAD!

Društvo -

Prijavljivanje je besplatno preko sajta američkog Stejt departmenta, a pojedini sajtovi, poput usagreencard.rs, pokušavaju da uzmu čak 1.400 dolara po članu porodice

Poslednji je trenutak da popunite formulare za lutriju čija je nagrada zelena karta SAD, ali nemojte da postane žrtva prevare!Za početak imajte na umu da je prijavljivanje potpuno besplatno, jer ćete lako naleteti na one koji će vam tražiti novac. Elem, ukoliko u pretraživaču ukucate „USA green card“, među brojnim prevarantskim sajtovima pojaviće vam se i usagreencard.rs. Navlakuša na srpskomUrađen je na srpskom, ima i naš domen, obraća se direktno stanovnicima Srbije, a navedeno je da ga vodi USA Immigration Visa sa sedištem u Orlandu na Floridi. Uz sve to reklamira se i na Fejsbuku, pa vam se može pojaviti kao sugestija. Kada ga otvorite, navedeno je da je za učestvovanje u lutriji potrebno da se popuni anketa. Prva dva koraka podrazumevaju upisivanje ličnih podataka, a iznenađenje dolazi na trećem. Tamo je sitnim slovima ispisano da će „USA Imigration“ obraditi i registrovati prijavu i...

Pomešali ćirilicu i latinicu... Sajt usagreencard.rs
Pomešali ćirilicu i latinicu... Sajt usagreencard.rs

- Sporazumom se obavezujete da ćete zaključiti ugovor sa ovom firmom ako budete pobednik u lutriji. Firma se obavezuje da od momenta kada pobedite do momenta dobijanja datuma za razgovor u konzulatu SAD pruža usluge, a vi da ih platite 1.399 dolara, i to za svakog punoletnog člana porodice - navodi se na sajtu.Kompanija se takođe obavezuje da će od potpisivanja prvog sporazuma do eventualne pobede pružati usluge koje se odnose na dobijanje podataka, proveru podataka, davanje informacija, obradu podataka, unošenje podataka za učešće u lutriji i registraciju. Da li se i to naplaćuje - ne piše.

Cena prava sitnica... Poruka na prevarantskom sajtu
Cena prava sitnica... Poruka na prevarantskom sajtu

Prijava mora biti besplatna

U američkoj ambasadi u Beogradu poručuju građanima Srbije da koriste samo zvaničan sajt www.dvlottery.state.gov, da ne zaborave da poštuju predviđenu proceduru i da uvek govore istinu.- Prijava je potpuno besplatna, pa ako neko traži novac za učešće u lutriji, on nije povezan sa zvaničnim programom i ne može pomoći učesnicima da pobede - ističu za Kurir u ambasadi.

RNIDSAKO JE PREVARA, PRIJAVITE TUŽIOCUU Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) kažu za Kurir da je registracija naših nacionalnih domena otvorena za sve, što znači da bilo ko bilo gde u svetu može da registruje naš nacionalni domen i da na njega postavi svoj sajt.- Ukoliko postoji sumnja da se putem tog sajta obavlja neko krivično delo, najbolje je obratiti se nadležnom javnom tužilaštvu - kaže Predrag Milićević, rukovodilac Sektora za razvoj poslovanja i marketing.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track