AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Svaki drugi pešak stradali u Srbiji stariji od 65 godina
Foto: Profimedia

Za veću sigurnost starijih ljudi

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Svaki drugi pešak stradali u Srbiji stariji od 65 godina

Društvo -

BEOGRAD - Stare osobe su veoma ugrožene u saobraćju i statistika pokazuje da je svaki drugi stradali pešak u Srbiji stariji od 65 godina, rečeno je danas u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević je rekla da će podizanje bezbednosti starih osoba zato biti u fokusu aktivnosti Agencije.

"Takođe, svako treće poginulo lice u automobilu je starije od 65 godina, u svojstvu putnika ili vozača", navela je Milošević.

Kako kaže, Agencija planira niz aktivnosti, pre svega, preventivnih aktivnosti u saradnji sa MUP-om Srbiji.

"Posebnu pažnju posvetićemo kategoriji učesnika u saobraćaju sa kojima se do sada malo radilo, a to su osobe od 65 godina i starije. Želimo interaktivnim aktivnostima da im skrenemo pažnju na to koliko je važno njihovo bezbedno ponašanje u saobraćaju", naglasila je Milošević.

Ona je najavila da će Agencija u narendom periodu zajedno sa MUP-om više pažnje posvetiti i vezivanju pojasa tokom vožnje, kako na prednjim tako i zadnjim sedištima.

Milošević ističe da je, takođe, nekada od presudnog značaja da li se dete vozi u predviđenom sedištu i da li je propisno vezano pojasom.

"Moramo da objasnimo roditeljima da su oni slika i prilika budućeg ponašanja njihove dece u saobraćaju i da samo promocijom pozitivnog primera i pravilnog ponašanja u saobraćaju možemo dopreti do ljudi da shvate da upravo oni najviše utiču na sopstvenu bezbednost", naglasila je Milošević.

Čuvajući sebe vodite računa i o drugim učesnicima u saobraćaju, poručila je Milošević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track