Najnovije vesti

SRAMNO I PONIŽAVAJUĆE: Miodrag Linta osudio nagodbu u vezi sa tužbom Krajišnika
Foto: Marina Lopicic

Uputio otvoreno pismo javnosti

SRAMNO I PONIŽAVAJUĆE: Miodrag Linta osudio nagodbu u vezi sa tužbom Krajišnika

Društvo

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je danas otvoreno pismo javnosti povodom, kako je rekao, sramne i ponižavajuće nagodbe u vezi sa kolektivnom tužbom više od 200.000 prognanih Krajišnika u Oluji.

Linta je, navodi se, najoštrije osudio "odluku grupe Srba koja je registrovana u SAD pod nazivom Krajinske žrtve genocida i Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, na čelu sa Savom Štrpcem" da pristanu na sramnu i ponižavajuću nagodbu.

On podseća da je ta tužba sadržala i zahtev za naknadu nematerijalne štete prognanim Krajišnicima u visini 10,5 milijardi dolara, uz kamate za svaku godinu koliko žive van svojih kuća.U tužbi se, između ostalog, navodi da je "Operacija Oluja postala najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugog svetskog rata, a kao posledicu je imala ubistva i nehuman odnos prema hiljadama Srba, nasilno proterivanje 200.000 Srba iz njihovih vekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vredne stotine miliona dolara".

Foto: Zorana Jevtić

Linta ističe da je nagodba za Krajišnike sramna i ponižavajuća jer je pomenuta grupa Srba iz SAD zajedno sa Savom Štrpcem pristala da tužena strana uplati donaciju od mizernih 1,4 miliona američkih dolara u vidu, tobože, humanitarne pomoći izbjeglicama iz RSK.Taj iznos je za 7.500 puta manji od traženog odštetog zahteva, dodao je Linta.

"Navedene činjenice sada jasno potvrđuju raniju sumnju velikog broja Krajišnika da sudski proces nije vođen zbog naknade štete za preko 200.000 prognanih Krajišnika u Oluji, već zbog obezbeđivanja sredstava za rad udruženja Krajinske žrtve genocida iz SAD i Veritas iz Beograda, na čelu sa Savom Štrpcem, kao i za advokate", smatra Linta.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Linta je one koji su pristali na nagodbu upitao ko je doneo odluku o raspodeli dobijenih 1,4 miliona dolara, koliki iznos od 850.000 dolara je namenjen za stipendije za studente, koliko za pravnu zaštitu Krajišnika i koliki za obeležavanje tragedije...

Pre nekoliko dana Štrbac je rekao da je postupak protiv pravne naslednice americke kompanije MPRI, zbog saucestvovanja u progonu Srba iz Hrvatske 1995, okončan nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoci prognanim Krajišnicima.

Foto: Beta Miloš M iškov
Foto: Beta Miloš M iškov

On je tada precizirao da je od tog iznosa 850.000 dolara namenjeno za stipendiranje studenata, za pravnu zaštitu Krajišnika i za obeležavanje njihove tragedije, 150.000 dolara za sudske troškove, dok ce ostatak od 400.000 dolara ici američkim advokatima.

Štrbac je rekao da su Krajišnici na kraju pristali na nagodbu, jer su u američkom sistemu suđenja, za protivnika imali kompaniju, koja je samo ove godine imala sklopljene ugovore sa Vladom SAD vredne 150 miliona dolara.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...