POTRESNA ISPOVEST OCA POGINULOG MATURANTA: Šokiran sam bahatošću nadležnih
Foto: Kurir Štampano

Petorica maturanata poginula su te noći

POTRESNA ISPOVEST OCA POGINULOG MATURANTA: Šokiran sam bahatošću nadležnih

Društvo -

Dragan Ilić, otac Petra Ilića (19), koji je 2014. godine sa četvoricom drugova poginuo kod petlje Batjanica u otkriva kako ga je generalni direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak šokirao bahatošću.

Ilić, inače taksista, kaže da se sasvim slučajno sreo sa Drobnjakom oči u oči.

- Ušao je u moj taksi, jer njegov lični vozač zbog blokade saobraćaja u gradu nije mogao da dođe po njega. Znao sam ko je, ali se nismo lično poznavali. Radim kao taksista i u pauzama sam pio kafu u kafiću, koji se nalazi u prizemlju zgrade u kojoj on živi. Upadalo je u oči stalno defilovanje automobila ispred zgrade, koji su njega, suprugu i decu odvozili i dovozili - kaže Ilić na početku ispovesti i otkriva da ga je zapanjilo neprofesionalno ponašanje jednog direktora.

- Vožnja je trajala 15-20 minuta, jer smo išli naokolo zbog nekog protesta. Pitanje o udesu nisam mogao da prećutim, a Drobnjak mi je bez dvomljenja rekao: "Ma, to su bili sve pijani momci!"

- Bio sam zapanjen da direktor firme koja snosi deo odgovornosti tako nešto izgovori potpuno nonšalantno! Kada sam rekao da je moj sin nastradao, bukvalno se skamenio. Malo je falilo, da onako veliki, propadne kroz sedište! Strašno je da od mene sazna da su "Putevi Srbije" po zakonu dužni da daju stručno mišljenje da li je stanje na putu doprinelo udesu! Tražio je da mu dam izveštaj policije! Uzeo je moj broj telefona i zvao me 10 minuta posle vožnje, tražeći ponovo izveštaj, ali sam mu rekao da se obrati policiji - seća se Ilić.

On ističe da deca ne bi izginula da je makar kanap stajao kao prepreka!

- Deca snose deo krivice zbog neprilagođene brzine i nedozvoljene količine alkohola, koji su popili, ali su putari odgovorni jer nisu obezbedili put u ambis! Postojali su znaci za suženje puta, ali ne i za prestanak! Deonica je obezbeđena tek nekoliko dana posle nesreće. Branici su napunjeni vodom, postavljena je zaštitna mreža i dve peščane barijere. Pre nesreće branici su bili prazni i vetar je mogao da ih oduva - ogorčeno ističe Ilić

Foto: Nemanja Pančić

Drobnjak je odbio da komentariše, već je rekao da se pitanja proslede na zvanični mejl preduzeća.

Iz "Puteva Srbije" su nam kasnije odgovorili "da je pitanje prosleđeno na dalje postupanje Odeljenju za odnose sa javnošću" u njihovom preduzeću, ali odgovori su izostali.

Policija je tek u julu ove godine saslušala putare, koji se sumnjiče da nisu adekvatno obezbedili "put smrti", pravdajući se "da su bili prebukirani poslom".

Njihove izjave prosleđene su tužilaštvu, koje treba da odluči da li je krivična prijava osnovana i da li će podići optužnicu ili će postupak obustaviti.

Ambis bez obeležja

Petorica maturanata, starih 19 godina, krenula su u junu 2014. godine automobilom u Novi Sad da se provedu i više se nisu vratili. Pet drugara, Luka Bojović, Petar Ilić, Đuro Rokvić, Tomislav Savić i Petar Đušić sleteli su kod petlje Batajnica u izgradnji sa nedovršenog dela autoputa Beograd - Novi Sad i zakucali se u betonski početak novog batajničkog nadvožnjaka. Od siline udarca ispali su iz vozila i poginuli na licu mesta. Ispred ambisa u koji su pali nije bilo nikakve barijere niti obeležja za prestanak puta!

-Kada smo tražili od “Puteva Srbije” da urade analizu uzroka nesreće, rekli su nam “da treba da formiraju komisiju”. Posle toga su naveli “da treba da raspišu tender” , a kada su je konačno formirali, “da ne rade analizu za junski period, kada se dogodila nesreća!” - kaže Zora Dobričanin Nikodinović.

Prijem kod Vučića

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, punomoćnik četiri porodice, kaže da roditelji traže prijem kod premijera Aleksandra Vučića, jer "Putevi Srbije" nisu istražili uzrok nesreće, dok ih je postupajući tužilac pljuvao i izbacivao iz kancelarije, govoreći "da ne zna gde mu je glava" i "da nema vremena da ih primi jer radi slučaj Kantrimen".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track