REGIONALNI RAZVOJ: Akcija Država Srbija u selima Srbije
Foto: Beta

REGIONALNI RAZVOJ: Akcija Država Srbija u selima Srbije

Društvo -

Akcija je namenjena stanovnicima u ruralnim područjima Srbije, u selima u koji ma do sada nisu dolazi opštinski službenici, gde nije bilo lekara i gde nisu bile prisutne pošte - kaže Krkobabić

BEOGRAD - Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u vladi Srbije inicirao je akciju "Država Srbija u selima Srbije". Akcija "Država Srbija u selima Srbije" namenjena je stanovnicima u ruralnim područjima Srbije, u selima u koji ma do sada nisu dolazi opštinski službenici, gde nije bilo lekara i gde nisu bile prisutne pošte. Ideja je da i lokalne samouprave i javna preduzeća bolje angažuju svoje postojeće resurse u cilju ravnomernog regionalnog razvoja.

Prema njegovim trečima, ovom akcijom pokreću se konkretne aktivnosti da stanovništvu u najudaljenijim ruralnim područjima dovede lekara, opštinskog i poštanskog službenika na kućni prag.

- Sve velike i dobre ideje su jednostavne, pa se tako i akcija "Država Srbija u selima Srbije" sprovodi na sledeći način: za svaki od 11 gradova ili opština koji danas potpisivanjem protokola o međusobnoj saradnji uzimaju učešće u akciji definiše se do 5 sela, svakog radnog dana, po rasporedu koji se unapred definiše i koji će biti objavljen i dostupan svim meštanima, opštinski službenik, lekar i poštanski radnik su u u isto vreme u drugom selu, do podneva se obavljaju lekarski pregledi i pružaju usluge lokalnih samouprava - rekao je Krkobabić i dodao:

- Istovremo se na pokretnom poštanskom šalteru mogu izvršiti sve poštanske usluge kao i u najvećim gradskim sredinama, naročito ističemo za meštane bitne usluge uplate i isplate novčanih sredstava, kao i slanje i primanje novca u okviru usluge domaćeg ili međunarodnog transfera novca, poslepodne poštanski šalterski radnik pošto pruži sve usluge na pokretnom poštanskom šalteru postaje poštar - dostavljač i vrši dostavu pisama, paketa i postekspres pošiljaka na najširem dostavnom području, tako da svoju pošiljku dobijaju čak i oni meštani koji nisu mogli da dođu do poštanskog šaltera.

- "Pošta Srbije" u okviru akcije "Država Srbija u selima Srbije" obezbeđuje pokretni poštanski šalter namenjen opsluživanju korisnika usluga čime se obezbeđuje ravnopravnija raspodela pristupa poštanskoj mreži i pružanje usluga iz domena univerzalnog servisa pod jednakim uslovima za sve građane na teritoriji Srbije - rekla je Mira Petrović v. d. direktora JP "Posta Srbije" na potpisivanju protokola.Potpisivanjem protokola o međusobnoj saradnji, akciji "Država Srbija u selima Srbije" pristupa i svoje resurse angažuju 3 grada Vranje,Vršac, Novi Pazar, osam opština Svrljig, Batočina, Knjaževac, Boljevac, Despotovac, Preševo, Merošina kao i Javno preduzeće Pošta Srbije koji su planirale da u ovu akciju uključe 55 sela.

(E. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track