VSS odbio 630 prigovora sudija, 98 usvojeno

VSS odbio 630 prigovora sudija, 98 usvojeno

Društvo -
Na sednicama Visokog saveta sudstva na kojima se odlučivalo o prigovorima neizabranih sudija prisustvovali su posmatrači Evropske komisije

BEOGRAD - Visoki savet sudstva (VSS) usvojio je 98 i odbio 630 prigovora neizabranih sudija u Postupku preispitivanja odluka prvog sastava Saveta o prestanku sudijske dužnosti.

VSS je danas saopštio da je završio sa odlučivanjem o prigovorima neizabranih sudija, te da je u tom postupku doneo odluku o 752 prigovora, od kojih je 98 usvojeno, 630 odbijeno, šest odbačeno i 11 osnovano.

Postupak je obustavljen u šest predmeta, a u jednom predmetu je utvrđen prestanak sudijske dužnosti podnosioca prigovora.

U saopštenju se navodi da je postupak preispitivanja sproveden javno i transparentno i da su ročištima pred Komisijama prisustvovali predstavnici Evropske komiisije, OEBS-a, mediji i stručna javnost.

Na sednicama Visokog saveta sudstva na kojima se odlučivalo o prigovorima neizabranih sudija prisustvovali su posmatrači Evropske komisije.

Odluka Saveta nije konačna i neizabrane sudije imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu i zaštitu svojih prava, i kao i ostali građani Republike Srbije mogu ih ostvariti i pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu, piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track