KONAČNA RAČUNICA: Evo koliko će Vlada Srbije POVEĆATI PLATE!
Foto: Shutterstock

KONAČNA RAČUNICA: Evo koliko će Vlada Srbije POVEĆATI PLATE!

Društvo -

Januarska plata nastavnika u osnovnim i srednjim školama biće veća za šest odsto, što znači da će umesto sadašnje prosečne zarade od 40.000 dinara, dobijati 42.400 dinara, konačna je računica Vlade

Tako su, kao što je i bilo najavljeno, prosvetni radnici najbolje prošli, jer samo njima sledi šest odsto rasta, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru uglavnom dobiti pet odsto povišice. Ipak, prema saznanjima iz Vlade Srbije, i u prosveti ima izuzetaka. Tako će profesorima fakulteta čija je prosečna zarada oko 90.000 dinara od Nove godine plate porasti za tri odsto.

Po planu Vlade za 2017. godinu, za najveći deo javnog sektora planirana su uvećanja zarada od pet odsto. U tu grupu spadaju zaposleni u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, u ustanovama kulture, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zaposleni u BIA, Ministarstvu odbrane...

Kada se radi o pravosuđu, prema našim saznanjima, sudijama i tužiocima neće biti povećane plate. Jedno od objašnjenja koja smo dobili je da su njihove prosečne zarade od oko 100.000 dinara daleko veće od 78 odsto preostalih zaposlenih u ovom sektoru čija plata uglavnom ne prelazi 30.000 dinara mesečno. Iako se u javnosti pominjalo i to da će radnici u pravosuđu moći da biraju da li hoće jednokratnu pomoć ili povećanje plata, ipak je odlučeno da njihove zarade od januara budu veće za pet odsto.Izuzetak su, na neki način, i istraživači koji su radni odnos zasnovali na fakultetu, a ne u nekoj naučnoistraživačkoj delatnosti. Naime, oni ne mogu očekivati rast plata od pet odsto u 2017. Njima, po svemu sudeći, sledi povećanje od tri odsto, kao što je predviđeno za sve zaposlene u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda. A to je i najmanji iznos povećanja zarada planiran za sledeću godinu.

U Vladi Srbije povećanje zarada u javnom sektoru obrazlažu očekivanim snažnijim rastom privredne aktivnosti koji će uticati na oporavak prihodne strane budžeta.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track