DOKTOR UGROZIO PACIJENTE: Hirurg radio bez licence!
Foto: Dragana Udovičić

Bivši prvi čovek Niša

DOKTOR UGROZIO PACIJENTE: Hirurg radio bez licence!

Društvo -

Dr Zoranu Perišiću dozvola za rad istekla 31. decembra 2015, ali on je, uprkos tome, nastavio da leči ljude bez dozvole sve do 9. novembra 2016.

Bivši gradonačelnik Niša, hirurg dr Zoran Perišić, skoro godinu dana radio je u Kliničkom centru Niš i lečio ljude iako nije imao licencu za rad!Dr Perišić poslednji put je dozvolu za rad obnovio 1. januara 2009, s rokom važenja od sedam godina. Dozvola za rad istekla je 31. decembra 2015, ali je novu dobio tek 10. novembra 2016, odnosno čak 11 meseci kasnije!U međuvremenu on je, kako nam kažu u KC Niš, nastavio da radi na Odeljenju invazivne kardiologije i elektrosimulacije u KC Niš, gde je i načelnik.

- Uprava bolnice nije bila upoznata s tim da doktor nije na vreme obnovio svoju licencu - kaže za Kurir direktor KC Niš dr Zoran Radovanović. On dodaje da ne zna kako je do toga moglo da dođe.

- Obratili smo se lokalnoj Lekarskoj komori za mišljenje. Ukoliko je bilo propusta, odgovaraće svi u lancu odgovornosti. - poručio je dr Radovanović, potvrđujujući da je dr Perišić u periodu kad nije imao licencu redovno dolazio na posao:

- Da li je obavljao i operacije u tom periodu, to ne znam.Inače, pošto dr Perišić nije na vreme zatražio obnovu licence, Lekarska komora Srbije (LKS) mu ju je oduzela.

- Krajem 2015. isteklo je 30.000 licenci. LKS je prvo radila na produženju tih dozvola, a potom krenuli smo da proveravamo i one koji nisu podneli zahtev, kao što je slučaj sa Perišićem. Njemu je dozvola oduzeta 9. novembra, ali je produžena 10. novembra - kaže Milan Dinić, predsednik LKS. On dodaje da Sud časti LKS utvrđuje sankcije prema lekarima koji su radili bez dozvole:

- Sud časti takvom lekaru, između ostalog, može oduzeti licencu na period od šest meseci do pet godina.

ZanemeoPERIŠIĆ BEZ KOMENTARAPerišić, koji je funkciju gradonačelnika Niša obavljao od 2012. do 2016, nije bio raspoložen da za Kurir objasni zašto licencu nije produžio čitavih devet meseci.Nakon što smo mu rekli o čemu se radi, spustio nam je slušalicu i više se nije javljao, uprkos brojnim pozivima i SMS porukama.Perišić se, inače, pored direktora KC Niš Zorana Radovanovića, kao i hirurga Milana Jovanovića, kandidovao za mesto novog direktora KC Niš!

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track