Najnovije vesti

Srećna slava, domaćine

(KURIR TV) DANAS JE ARANĐELOVDAN: Vođa nebeskih vojski SILAZI MEĐU NAROD

Društvo

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 21. novembra slave veliki praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom.

PROSLAVITE ARANĐELOVDAN UZ KURIR: U ponedeljak svakom čitaocu poklanjamo poster ikonu Sv. arhangela Mihaila i dodatak Aranđelovdan

SVAKOM ČITAOCU PO DVA POKLONA ZA ARANĐELOVDAN

Kurir obeležava najveće slave sa dva poklona: velikim posterom, ikonom sa najvažnijim datumima pravoslavnog kalendara za prostu 2017. godinu koju možete da uramite i dodatkom Srpske slave.

U ponedeljak, 21. novembra, slavimo Aranđelovdan i tim povodom poklanjamo ikonu Sv. arhangela Mihaila i dodatak posvećen slavi Aranđelovdan u kojem možete da saznate sve o ovoj slavi, slavskim običajima, crkvama i manastirima koji nose ime ovog sveca, a možete da nađete i najbolje recepte za slavsku trpezu.

Arhangel Mihailo vođa je nebeskih vojski koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Prvi među arhangelima Arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac - vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas. Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi. Aranđelovdan je druga slava po zadstupljenosti među Srbima, odmah posle Nikoljdana.

Narodna verovanja i običaji

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu - nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti. Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake oterati s kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih.

Foto: D. Vujsić
Foto: D. Vujsić

Žito - da ili ne? Ovako se slavi Aranđelovdan?

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna, a žito je obavezno.

"Žito za slavu se ne donosi za sveca već za naše upokojene pretke", objašnjava sveštenik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Gligorije Marković, koji nam priča i kako se slavi Aranđelovdan na službi u hramu Svetog Cara Konstantina i Jelene na Voždovcu.

U video poslušajte šta je još sveštenik rekao o proslavi svetog Aranđela:(EPK)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...