LEKARSKE USLUGE VIŠESTRUKO JEFTINIJE: Evo zbog čega se Srbi iz Amerike sve češće vraćaju kući
Foto: Thinkstock

Cveta zdravstveni turizam

LEKARSKE USLUGE VIŠESTRUKO JEFTINIJE: Evo zbog čega se Srbi iz Amerike sve češće vraćaju kući

Društvo -

Od kako je uvedena direktna linija od Beograda ka Americi sve više naših ljudi koji tamo žive dolazi u Srbiju kako bi obavili neku intervenciju kod lekara ili stomatologa. Kada se uzme u obzir niža cena karte, pogotovo kada su u pitanju promocije, kao i medicinskih tretmana, takav poduhvat izađe ih znatno povoljnije nego da su to uradili u zemlji u kojoj žive.

Dolazak naših ljudi, koji žive u Americi, poslednjih godina doživeo je pravi bum. Razlog tome su astronomske razlike u cenama za pojedine zdravstvene usluge, tako da im se više isplati da na nekoliko dana dođu u Srbiju i obave intervenciju.

Opšte je poznata činjenica da su stomatološke usluge u svetu višestruko skuplje u odnosu na zubne usluge u Srbiji. Shodno tome medicinski turizam je postao jako popularan u Srbiji zbog niskih cena, ali i kvalitetne usluge.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tako na primer, u Srbiji ugradnja jednog implanta košta oko 500 evra, dok je u Americi ova usluga paprena i samo za jedna implant treba izdvojiti oko 2.000 evra. Slična situacija je i kada je u pitanju fiksna proteza. U Srbiji ona košta oko 600 evra, dok je u SAD čak 4.700 evra i to samo za jednu vilicu. Zato i ne čudi što je sve više onih koji dolaze kod nas.

Naši građani, koji su otišli u inostranstvo da žive, često za svoje godišnje odmore planiraju da skoknu do Srbije, samo da bi na “brzinu” stavili implante ili krunice. Pored njih, sada dolazi i sve više stranaca, i to isključivo zbog niskih cena zdravstenih usluga.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslednji podaci govore da jedan od petoro gostiju, koji posete Beograd tokom godine, upravo to rade iz medicinskih razloga.

Najviše ih dolazi iz Engleske, Italije, Švajcarske, Austrije i Nemačke u potrazi za kvalitetnim, a bar duplo jeftinijim lekarskim uslugama.

Zdravstvene usluge koje im se najčešće pružaju jesu iz oblasti stomatologije, oftalmologije i estetske hirurgije, a kao razloge gosti iz inostranstva navode kvalitet naših stručnjaka, ali u nekim slučajevima i tri puta niže cene nego u njihovim zemljama. Često inostrane goste imamo i zbog jeftinijih kardioloških intervencija, ali i zbog ugradnje kuka ili kolena. Stranci dolaze u našu zemlju i zbog urologije, odnosno radi promene pola, i to isključivo, kako kažu, zbog tima lekara za genitalnu hirurgiju, koji je i u svetu poznat po tome.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

UslugaSrbija - SAD

Zubna krunica85 evra/940 evraUgradnja implanta (1 implant)500 evra/2.000 evraFiksna proteza (jedna vilica)560 evra/4.700 evraKeramička krunica200 evra/1.400 evraBela plomba18 evra/140 evra

Računica je jednostavna, sa prevozom, troškovima boravka u Beogradu i, na primer, promenom plombi na desetak zuba, trošak ne bi bio veći od 1.000 evra, u šta spada i avionski prevoz, za koji treba da izdvoje od 400 do 600 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track