POSLE PESTICIDA U KAŠICAMA - KRAJ: Prestaje proizvodnja 18 vrsta spornih juvitana sokića i kašica
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zatražen i hitan povraćaj u centralni magacin proizvođača

POSLE PESTICIDA U KAŠICAMA - KRAJ: Prestaje proizvodnja 18 vrsta spornih juvitana sokića i kašica

Društvo -

BEOGRAD - Kompanija Svislajon Takovo, u okviru koje posluje i fabrika Juvitina iz Inđije, najavila je da će trajno isključiti iz proizvodnog programa 18 vrsta spornih dečjih kašica i sokova, za koje je Ministarstvo zdravlja zatražilo povlačenje iz prodaje zbog nedozvoljene količine pesticida.

Ta kompanija je zatražila i hitan povraćaj spornih kašica Juvitana iz svih veleprodaja i maloprodaja u Srbiji u centralni magacin proizvodjača.

"Navedeni proizvodi su strajno isključeni iz proizvodnog programa dečije hrane Juvitana, piše u saopštenju. U kompaniji Svislajon Takovo nije bilo moguće dobiti odgovor da li će fabrika u Indjiji nastaviti da radi i šta će biti sa ostatkom proizvodnog asortimana.

Ta kompanija je obustavila proizvodnju u fabrici u Indjiji 12. novembra, nakon što je Ministarstvo zdravlja objavilo da je u dečijim kašicama pronadjen višak pesticida i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

Ministarstvo zdravlja 8. novembra je objavilo da se sumnja u zdravstvenu ispravnost odredjenih vrsta Juvitana dečijih kašica i da bi mogle predstavljati rizik po zdravlje dece, jer je u njima pronadjen povećan sadržaj određenih vrsta presticida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track