KURIR TV BRAVO, DRŽAVO! Nakon akcije Kurira usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
Foto: Marina Lopičić

Konferencija u Palati Srbija

KURIR TV BRAVO, DRŽAVO! Nakon akcije Kurira usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici

Društvo -

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja govorili su danas o akciji „Isključi nasilje".

1 / 13 Foto: Marina Lopičić

Na konferenciji u Palati Srbija učestvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, a učesnicima konferencije obratili su se i predstavnici nevladinih organizacija „Sigurne kuće“, „Autonomnog ženskog centra“ i „Astre“, kao i eksperti koji se bave problematikom porodičnog nasilja.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Konferenciju u Palati Srbija Kurir TV je prenosio uživo.

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

Neposredno uoči početka konferencije izveden je kratki uvodni performans.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je usvojen zakon kojim će država moći efikasnije da se bori protiv porodičnog nasilja i zaštiti njegove žrtve. On je podsetio da je u proteklih šest godina policija podnela 28.000 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici i da je evidentirano 30.000 žrtava, kao i da se broj prijava povećava zbog toga što građani imaju više poverenja u institucije u poslednje dve godine.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Istrajaćemo u primeni ovog zakona, a ne čekati da neko drugi to uradi. Ovo je samo početak, a kraj će biti kada shvatimo da nema opravdanja ni pomilovanja za takav zločin. Na ozbiljan problem se odgovara na ozbiljan način, kroz institucije, ali i delovanjem čitavog društva. Problem se neće rešiti sam od sebe, a mi smo spremni da se uhvatimo u koštac sa ovim zlom i pobedimo ga. Želimo da strašna statistika ostane iza nas i da kao društvo možemo da kažemo da smo u tome uspeli", poručio je ministar Stefanović.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

AKCIJA KURIRA: Dosta je straha od mučitelja, prijavite nasilnika odmah

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da Srbija konačno ima moderno zakonodavstvo u borbi protiv porodičnog nasilja, usklađeno sa međunarodnim konvencijama i standardima.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Ovim zakonom je, pre svega, omogućeno da se deluje blagovremeno, kroz udaljavanje nasilnika iz stana i zabranu prilaska žrtvi. Tu odluku donosi policijski službenik, a ako je opasnost velika odluka može da se produži za 30 dana. Policijski službenici dobijaju ključnu ulogu u sprovođenju ovog zakona", ocenila je Kuburovićeva.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Sa njima je saglasan i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je podsetio da je nasilje, bilo ono psihičko ili fizičko, apsolutno neprihvatljivo, što je država ovim zakonom vrlo jasno i rekla.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Počinilac sada zna šta ga čeka i da neće proči nekažnjeno. Država se stavlja u odbranu dostojanstva svakog čoveka, bez obzira da li je u pitanju žena, muškarac, dete ili starija osoba. Sada više nema prostora za grešku. Država je tačno odredila svakog od ključnih učesnika u borbi protiv nasilja u porodici. Nema neodgovornih i nikoga ko može da okrene glavu. Niko ne zaslužuje da bude žrtva", jasan je ministar Vulin.

AKCIJA KURIRA STOP NASILJU NAD ŽENAMA Dosta je straha od mučitelja, prijavite nasilnika ODMAH

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac poručila je da je borba protiv porodičnog nasilja jedan od prioriteta rada Javnog tužilaštva.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

"Delovanje svih aktera u ovom procesu neophodno je podjednako usmeriti na polje prevencije. Tužilaštvo je prepoznalo potrebu unapređenja rada u ovoj borbi, utvrđeni su i određeni tužioci koji postupaju po hitnom postupku u predmetima u ovom krivičnom delu. Primarni cilj treba da bude zaustavljanje nasilja i zaštita žrtve, kao i osnivanje službe za informisanje i zaštitu žrtava porodičnog nasilja", ukazala je Dolovac.

Koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević uverena je da će se ovim zakonom postići mnogo.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Žene, žrtve nasilja, veoma su nezadovoljne celokupnim ponašanjem svih nas i vreme je da se to promeni. Pitaju se: "Šta sada? Ko će da me sasluša? Ko će da mi pomogne i podrži me?" To su stvari koje će ovim zakonom biti promenjene, da konačno možemo reći da ćemo se svi uključiti i ubuduće bolje raditi. Stanje nam je alarmantno i ovo nisu samo priče. Moramo imati u vidu da će, pogotovo u manjim mestima, biti mnogo teško izbaciti nasilnika iz kuće, ali sada država stoji iza nas i verujem da ćemo u tome uspeti", navela je Stanojevićeva.

KURIR NASTAVLJA BORBU PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Nemanja Pajić gost u specijalnoj emisiji na Pinku

Vanja Macanović, u ime "Autonomnog ženskog centra", istakla je da je prisutan pomak u odnosima između centra i države.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

"Želimo da verujemo da je za sve žene, žrtve nasilja, 2016. godina - godina uspeha. Nakon odbijanja naših amandmana u Skupštini, evo nas 11 meseci kasnije - zakon je usvojen. Veliki je uspeh što su krivična dela, koja smo još pre nekoliko godina predlagale, postale deo Krivičnog zakonika. Ali borba nije gotova. Ako nama zabranite da radimo, nećete oštetiti nas, već žene i decu kojima je pomoć potrebna", poručila je Macanovićeva.

Jovana Protić iz organizacije "Astra" podsetila je da smo poslednjih godina svedoci stagnacije u borbi države protiv trgovine ljudima.

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

"Žrtve trgovine ljudima su najčešće žene i deca, devojčice, koje postaju seksualno eksploatisane i tema nasilja dotiče i probleme kojima se mi bavimo. Za deceniju i po, koliko postojimo, svedoci smo pomaka u odnosu države prema ovom krivičnom delu, ali i dalje se ne ulaže dovoljno napora da se taj problem reši. Kao da smo postali pasivni, uspavani... Odgovor države na polju trgovine ljudima jeste nešto čime se ubuduće treba više baviti", upozorila je Protićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track