SRBIJA POJAČALA MERE NADZORA: Virus ptičjeg gripa ne može se preneti na ljude
Foto: AP/Ilustracija

Pojačane mere nadzora

SRBIJA POJAČALA MERE NADZORA: Virus ptičjeg gripa ne može se preneti na ljude

Društvo -

BEOGRAD - Virus ptičjeg gripa (H5N8) koji je je konstatovan u većini evropskih zemalja, ne može se preneti na ljude, izjavio je danas direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović dodajući da je Srbija pojačala mere nadzora kako se ne bi preneo i na našu teritoriju.

"Virus je konstatovan u većini evropskih zemalja, od Irana do Irske, u celoj Evropi ima slučajeva kod divljih ptica, a u dve zemlje, Mađarskoj i Nemačkoj, konstatovani su slučajevi zaraze i na farmama", rekao je Petrović.On je kazao da je Srbija u proširila pograničnu zonu zaštite na našoj teritoriji i pojačala mere nadzora nad diviljim i domaćim pticama.

"Jedna od mera je nadzor, a druga je zaštita vlasnika životinja. Svi moraju da budu upozoreni i već smo na sajtu objavili vodič i uputstvo za vlasnike životinja i veterinare, kako mogu da zaštite svoja jata od infiriciranja", rekao je Petrović.

On je objasnio da se, ako se to ipak desi, mora uništiti celokupno zaraženo jato, kao i da se na zaraženoj farmi sve uništava da se ne bi širio virus, iako nije opasan za ljude. Petrović je naglasio da virus ne može da se prenese na ljude čak ni u slučaju direktnog kontakta.

Virus ptičjeg gripa H5N8 veoma brzo se širi na severu Evrope i verovatno ga prenose divlje ptice koje ne pokazuju nikakve simptome, upozorio je danas Tomas Metenlaiter, predsednik nemačkog udružnja za kontrolu zdravlja životinja iz Instituta Fridrih Lefler.

Foto: AP
Foto: AP

Prema njegovim rečima, kako prenosi Dojče vele, virus H5N8 sada je prešao sa divljih ptica na domaću živinu na farmama na severu Evrope. Govoreći o slučaju zamrznutog mesa starog oko 30 godina koje je navodno bilo u na brodu u barskoj luci, Petrović je rekao da je Srbija pojačala kontrolu svih graničnih pojaseva prema Makedoniji, Crnoj Gori i BiH zbog mogućeg šverca.

On je dodao da, ipak, Srbija ne može da kontroliše šta se dešava u Crnoj Gori.Petrović je dodao da takvo meso ne bi moglo ni za šta da se koristi, pa ni za prerađevine, kao i da građani sveže meso mogu da prepoznaju po ružičastoj boji i konzistentnosti vlakana.

Takvo meso je jedne boje, dok kod mesa koje je dugo stajalo dolazi do promene boje i ono je vlažno i ima ocedak.Na pitanje koliko se meso može držati zamrznuti pa koristiti, Petrović je rekao da se svinjsko meso može držati šest meseci, a goveđe do godinu dana i da se tada uglavnom koristi za prerađevine.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track