BIO JE NA IVICI ŽIVOTA I SMRTI: Bebu Dimitrija, staru 20 dana,  spasli vojnici KFOR
Foto: AP 2013

DRAMA U LAPLJEM SELU NA KOSOVU

BIO JE NA IVICI ŽIVOTA I SMRTI: Bebu Dimitrija, staru 20 dana, spasli vojnici KFOR

Društvo -

LAPLJE SELO - Dimitrije Nedeljković, star dvadeset dana, zbog infekcije srca, u ponedeljak zahvaljujući KFOR hitno je iz Prištine transportovan u Institut za majku i dete u Beogradu. Kako priča otac Stefan, Dimitrije je rođen zdrav, 2. novembra u porodilištu u Gračanici.

- Nije bilo nikakvih komplikacija do petka, 18. novembra. Odjednom je prestao da jede... Odveli smo ga u bolnicu u Laplje Selo - kaže majka deteta Kosovka Milovanović.

Tada je počela njihova agonija i borba za život deteta.

- Doktorka je brzo počela reanimaciju. Ostajao je bez daha. Odmah pošto ga je vratila u život, uzela ga je u ruke i sanitetom se uputila za Prištinu, kako bi ga tamo priključili na aparate - priseća se Stefan.

Foto: AP
Foto: AP

Kako priča Zvonko Đurđević, v.d. direktora bolnice u Gračanici, beba je prošlog petka bila na ivici života i smrti.

- Roditelji su doveli dečaka koji je imao zastoj srca, bio je modar. Odmah ga je reanimirala doktorka Radica Ristić i zatim smo ga uputili u Prištinu jer je tamo bolnica opremljenija - kaže dr Đurđević.

Kako kaže otac bebe, u bolnici u Prištini lekari su se lavovski borili da sačuvaju život njegovog jedinca.

- Mi živimo na Kosovu i tamo planiramo da ostanemo. Dimitrije je plod naše ljubavi. U Prištini su lekari dijagnostikovali da ima infekciju, odnosno neki oblik sepse i da mu je uvećano srce, zbog nedostatka kiseonika - drhtavim glasom objašnjava Stefan.

Sam pomen sepse roditelje mališana naveo je da odmah organizuju hitan transport u Institut za majku i dete u Beogradu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

- Preko direktora zdravstva u Gračanici, Aleksandara Popovića, došli smo do Antonija, koji radi u italijanskom KFOR. On je odmah organizovao ljude i helikopter. Trebalo da idemo švajcarskim, međutim, on nije imao struju gde bi priključili inkubator, pa smo zato došli helikopterom američkih snaga KFOR - objašnjava Stefan.

Kako kaže, probleme su im stvarali anesteziolozi, jer skoro niko od njih nije želeo da helikopterom dođe u Beograd.

- Lekari iz KBC u Beogradu su se ponudili da sanitetom stignu u Prištinu po Dimitrija, pa da zajedno helikopterom dođu u Institut za majku i dete. Nismo mogli da čekamo. Zato smo privatno platili anesteziologa, Albanca, koji je, uz ostalu medicinsku ekipu, pošao sa našim sinom - kaže Stefan.

On dodaje da je porodica zahvalna svima koji su bili uz njih.

- Dimitrije je sada bolje. U inkubatoru je, priključen na aparate za disanje. Još ne znamo kako je dobio infekciju, to ćemo znati u četvrtak - kaže Stefan.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako nezvanično saznajemo, mali Dimitrije primljen je na Institut za majku i dete u ponedeljak po podne. Imao je otežano disanje i smetnje u radu srca. Priključen je na aparate za veštačko disanje. Sada se oseća bolje i lekari se nadaju da će se stanje ubrzo stabilizovati i da će biti skinut sa aparata.

Vučić: Zahvalnost KFOR

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je juče komandirima KFOR sa Kosova i Metohije, koji su spasli život malog Dimitrija tako što su ga helikopterom prevezli u bolnicu u Beogradu.

- To je velika stvar za nas. Taj život i budućnost tog dečaka za nas mnogo znači i verujem da je to još jedan signal i boljeg i većeg razumevanja između nas - poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track