Najnovije vesti

Kuvajt traži naše radnike

Rešenje za probleme

Kuvajt traži naše radnike

Društvo
U arapskim zemljama traženi srpski lekari, medicinske sestre, konobari, kuvari i kozmetičari. Uz platu od oko 4.000 dolara mesečno, plaćeni troškovi smeštaja, ishrane i lečenja

BEOGRAD - Trbuhom za kruhom!
Legalan posao u inostranstvu prošle godine našlo je 519 nezaposlenih iz Srbije. Ako se u obzir uzmu i oni koji su posao dobili na crno i s turističkom vizom, broj naših radnika u inostranstvu mnogo je veći. Pritom, potražnja za našim radnicima veća je od zvanične ponude koju imaju agencije za zapošljavanje. Lekari, medicinske sestre, konobari, kuvari, kozmetičari i mašinski inženjeri prošle godine su posao dobijali u Kuvajtu, Kataru, UAE, Alžiru, Libiji i Nemačkoj.

Na Arabijskom poluostrvu, pored plate od oko 500 evra za konobare, pa do 3.000 evra za lekare specijaliste, nezaposleni iz Srbije mogu da računaju i na plaćene troškove smeštaja, ishrane i lečenja. Jadranka Bubalo iz Ministarstva ekonomije kaže da poslodavci iz Kuvajta i Alžira najviše traže lekare raznih specijalnosti, s radnim iskustvom.

Srđan Andrijanić, portparol Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je preko te institucije na klinici Afrički onkološki institut u Libiji početkom 2011. zaposleno troje lekara i pet medicinskih sestara.

- U Nemačkoj se zaposlilo sedam lekara i jedan inženjer mašinstva - kaže Andrijanić.

Maja Radošević, direktorka agencije „IRS“ kaže da na Arabijskom poluostrvu, u Kuvajtu, Kataru i Emiratima, zapošljavaju veliki broj naših radnika na najmanje dve godine.

- Pre mesec dana poslali smo grupu od šest lekara, fizioterapeuta i kozmetičara za Kuvajt, a obavljamo i selekciju kandidata za 120 lekara, medicinskih sestara i tehničara za Libiju. Uskoro kreće realizacija ugovora s partnerima iz Libije za poslove u oblasti industrije nafte i gasa - kaže Radoševićeva.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...