PREVARILI DRŽAVU: Direktori ojadili EPS za pet miliona evra
Foto: Shutterstock

Unutrašnja istraga u Elektroprivredi

PREVARILI DRŽAVU: Direktori ojadili EPS za pet miliona evra

Društvo -

Čelnici „EPS Snabdevanja“ dojavljivali konkurenciji cenu, pa je srpsko preduzeće izgubilo 400 kupaca. Mućke su počele prošle godine i nastavile se u ovoj, a čeka se i podizanje krivičnih prijava

„Elektroprivreda Srbije“ oštećena je za više od pet miliona evra zbog propusta ogranka „EPS Snabdevanja“ prilikom učestvovanja na tenderima za prodaju struje, zbog čega su posao dobile privatne firme, a državna kompanija je ostala bez više stotina kupaca, saznaje Kurir.Smenjeno je šest rukovodilaca „EPS Snabdevanja“, ali je celo odeljenje od 15 zaposlenih rasformirano, tako što su i preostali radnici poslati na druga radna mesta. Mućke su počele prošle godine, a nastavile se u ovoj, a otkrivene su, sasvim slučajno, u poslednjih nekoliko nedelja.- Predstavnici jedne firme koju je donedavno snabdevao EPS hteli su da obnove saradnju.Poslovodstvo je krenulo da analizira kako je izgubljen ovaj kupac i ispostavilo se da je u poslednjih godina dana bilo 300-400 istih slučajeva. Te kupce je vrlo često preuzimala firma „Proenerdži BGD“.

Sekli granuMilorad Grčić, vršilac dužnosti direktora EPS, onda je tražio da Unutrašnja kontrola obavi istragu i klupko je krenulo samo da se odmotava - kaže sagovornik Kurira iz EPS.Sumnja se da su rukovodioci „EPS Snabdevanja“ jednoj privatnoj firmi dojavljivali koliku će cenu državna firma da ponudi na tenderima koje su raspisivali privatne firme i javni sektor. Takođe, sumnja se i da su montirali parametre prilikom obračuna cene, pa je ispadalo da EPS nudi višu cenu od one koju je nameravao da ponudi.- Sve počelo u vreme kad je direktor „EPS Snabdevanja“ bio Dragan Jeremić, pa se sumnja i da je on bio povezan sa ovim rukovodiocima. Jeremić je bio direktor od januara 2015. do početka februara 2016, ali je muvanje nastavljeno i posle toga. Izvesno je da će uskoro biti podignute krivične prijave - kaže naš sagovornik.Profitirali ŠvajcarciEPS je izgubio oko 300-400 kupaca, ili oko 1.500 mernih mesta u poslednjih godinu dana. S obzirom na ukupan broj komercijalnih kupaca koje snabdeva EPS, reč je o nekoliko procenata, ali veoma dobrih kupaca, među kojima su i „Tigar“ i „Meser tehnogas“.Vlasnik firme „Proenerdži BGD“ je švajcarska „Espada“, koja trguje strujom širom Evrope, a sa EPS posluje više od deset godina.

Čistka u „EPS Snabdevanju“KO JE SMENJENSmenjeni su rukovodioci „EPS Snabdevanja“ Vojin Trifunović, rukovodilac zajedničkih projekata na nivou „EPS grupe“ i „EPS Snabdevanja“, Zoran Milašinović, direktor Sektora za prodaju strateškim kupcima, Goran Bogdanović, šef Službe za kupovinu energije, predviđanje i balansiranje, Boris Mandić, direktor Sektora za komercijalno planiranje i ponude, Mlađen Malešević, vodeći menadžer prodaje strateškim kupcima, i Vukašin Jeremić, vodeći stručni saradnik za krajnje korisnike.

TišinaEPS BEZ ODGOVORAMilorad Grčić, direktor „Elektroprivrede Srbije“, nije želeo ovim povodom da govori za Kurir. Takođe ni u EPS nisu imali komentar na pitanja Kurira u vezi s tenderima za isporuku struje.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track