U Srbiji ima više od 700.000 osoba sa invaliditetom
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Suočavanje sa različitim medicinskim i psihosocijalnim problemima

U Srbiji ima više od 700.000 osoba sa invaliditetom

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji ima više od 700.000 invalida koji se svakodnevno suočavaju sa različitim medicinskim i psihosocijalnim problemima, izjavila je danas psiholog iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu Ljiljana Božović.

"Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku je jedinstvena u pružanju ovakve vrste pomoći pacijentima. Tokom godine u ovoj bolnici medicinsku i psihosocijalnu podršku potraži nekoliko stotina pacijenata sa amputacijama donjih ili gornjih ekstremiteta koje su uzrokovane bolestima ili različitim vrstama fizičkih trauma", kazala je Božović.

Ona je povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra istakla da je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije ta ustanova bila jedna od ključnih u zbrinjavanju pacijenata sa amputacijama, kao i izradi posebnih proteza i ortopedskih pomagala.

"Pacijenti sa različitim vrstama amputacija koji se nama obraćaju za pomoć zahtevaju posebnu stručnu i psihološku pomoć. Teško se privikavaju na novu situaciju, strahuju od toga kako će biti prihvaćeni u društvu. Uvek im je na raspolaganju kompletan tim stručnjaka koji im omogućavaju da se lakše socijalizuju i prihvate svakodnevne obaveze", rekla je Božović.

Pacijenti se, kako je navela, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku osposobljavaju za ponovno optimalno funkcionisanje, kroz pripremu za proces stavljana proteze, samu izradu i aplikovanje proteze, kao i obuku za korišćenje pomagala – školu hoda, kada su u pitanju donji i radno-okupacionu terapiju, kada su u pitanju gornji ekstremiteti.

"Kroz aktuelni program istraživanja u saradnji sa renomiranim institucijama u Evropi i aplikovanja 'bioničkih' proteza za gornje i donje ekstremitete, otvara se mogućnost da pacijent dobije povratne informacije sa proteze što bi doprinelo olakšanom privikavanju i korišćenju uz smanjeni procenat odbacivanja pomagala", kazala je Božović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja