PRE STICANJA DIPLOME: Prepolovljeno osipanje učenika iz 10 škola
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Smanjenje za 66 odsto

PRE STICANJA DIPLOME: Prepolovljeno osipanje učenika iz 10 škola

Društvo -

BEOGRAD - U deset škola, u kojima je u poslednje dve godine sproveden pilot projekat "Sprečavanje osipanja učenika u obrazovnom sistemu", napuštanje škole pre sticanja diplome smanjeno je za 66 odsto, dok je stopa ponavljanja razreda smanjena za 23 odsto.

U projektu je učestvovalo deset škola, koje pohađa više od 7.000 učenika i u kojima radi oko 700 nastavnika.

Analize su pokazale da su pod najvećim rizikom od osipanja učenici koji idu u škole koje su u najsiromašnijim sredinama i učenici srednjih škola koji pohađaju trogodišnje obrazovne profile.

Predstavnica Unicefa u Srbiji Tanja Ranković kaže da je cilj bio da se identifikuju učenici u riziku i napravi plan podrške, radilo se na jačanju inkluzivne prakse, kvaliteta nastave.

"Ovaj projekat je imao za cilj da napravi model koji može da se primenjuje u celoj državi. Mi smo radili sa školama koje rade u najnepovoljnijem okruženju i ako ovaj model funkcioniše kod njih može i kod drugih", rekla je Ranković na predstavljanju rezultata projekta.

Ona je dodala da projekat podržava sprovođenje zakona iz 2013. godine koji je stavio u obaveze školama da se bave osipanjem učenika, ali nije rekao na koji način da se bave tom problematikom.

"Za te svrhe napravili smo praktikume i vodiče koji će pomoći školama da naprave analize u svojim školama i da kreiraju mere", naglasila je Ranković.

Za spovođenje mera koriste se postojeći kapaciteti koji u školama postoje, odeljenske starešine, a formirani su i posebni timovi u svakoj školi koji se bave osipanjem učenika.

Osipanje učenika veće je u srednjim školama nego u osnovnim, jer u Srbiji srednje obrazovanje nije obavezno, ali nejednakost u obrazovanju dece iz opšte populacije i osetljivih grupa vidljiva je još od predškolskog uzrasta.Državni sekretar u ministarstvu prosvete Ana Marija Viček naglasila je da je osipanje učenika u školama bitan strateški cilj, a da je to predviđeno Strategijom obrazovanja do 2020 godine.

Neke od mera koje mogu doprineti da se spreči osipanje su afirmacija predškolskog programa, stipendije, pedagoški asistenti.

Direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo naglasio je da je uspešno završena srednja škola preduslov za razvoj zemlje i dodao da ne postoji univerzalno rešenje za sprečavanje osipanja.

"Škole ne mogu same u ovoj borbi treba im pomoć ministarstva prosvete, ministarstva za rad i zapošljavanje, školske uprave, lokalne samouprave", naglasio je Sen LO.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojblin podsetila je da je tokom dvogodišnjeg pilot projekta moglo da se vidi da su primenjivane metode rada efikasne, da daju rezultate i da ne koštaju mnogo.Projekat "Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema" je realizovan u saradnji Ministarstva prosvete, Unicefa, Centra za obrazovne politike uz finansijsku podršku UNIQLO i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track