SVET SE POKLONIO NAŠIM DAMAMA: Dve Srpkinje među 100 najboljih žena arhitekata Evrope!
Foto: Nemanja Pančić

Po izboru specijalnog međunarodnog žirija

SVET SE POKLONIO NAŠIM DAMAMA: Dve Srpkinje među 100 najboljih žena arhitekata Evrope!

Društvo -

BEOGRAD - Ivanka Raspopović i Ljiljana Bakić našle su se među 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od 1918. do 2018. godine, u knjizi "MoMoWo - 100 radova u 100 godina - Evropske žene u arhitekturi i dizajnu - 1918-2018".

U okviru projekta "MoMoWo - Modern Movement Women", koji realizuje šest zemalja Evropske unije - Francuska, Holandija, Italija, Slovenija, Portugalija i Španija, specijalni žiri je odabrao 100 najboljih žena arhitekata Evrope u periodu od jednog veka i svakoj dodelio određenu godinu u objavljenoj knjizi.

Među njima su se našle članice Akademije arhitekture Srbije - pokojnoj Ivanki Raspopović za Muzej savremene umetnosti dodeljena je 1965. godina, a Ljiljani Bakić za halu "Pionir" 1973. godina.

Knjiga je prvi put predstavljena na izložbi u Istorijskoj zgradi na Univerzitetu Oviedo u Španiji u julu ove godine, a zatim i na izložbama u Lisabonu u septembru i Grenoblu ovog meseca.Očekuju se promocije na izložbama u Amsterdamu u martu naredne godine, Ljubljani u aprilu i Torinu u junu, navedeno je u saopštenju Akademije arhitekture Srbije.Projekat "MoMoWo - Modern Movement Women" promoviše se širom Evrope putem objavljene knjige, na internetu, na izložbama i međunarodnim konferencijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja