Najnovije vesti

PEKLI PRASE KOD GROBA VELIKANA: Smeće oko mesta gde počiva čuveni slikar Ljuba Popović
Foto: Youtube Printscreen

Tužna slika iz Valjeva

PEKLI PRASE KOD GROBA VELIKANA: Smeće oko mesta gde počiva čuveni slikar Ljuba Popović

Društvo

VALJEVO - Tri i po meseca nakon što je sahranjen, grob čuvenog slikara Ljube Popovića, gde bi trebalo da bude aleja velikana Valjeva, i dalje nije uređen.

Još gore, u blizini Ljubinog groba i dalje se baca otpad, a neko je nedavno, po svemu sudeći, mesto koristio i za piknik.

Valjevo (Foto: Aleksandar Jovanović)
Valjevo (Foto: Aleksandar Jovanović)

Nekoliko desetina metara od kuće u kojoj je odrastao u naselju Brđani počiva slavni Valjevac, a njegov prijatelj, nekadašnji gradonačelnik Dušan Mihajlović na sahrani je izrazio uverenje da je "Ljuba prvi u budućoj aleji valjevskih velikana".

- Ceo prostor je i dalje neuređen, ali najviše me je zapanjilo to što je preko puta groba neko polomio klupu i naslonio na kantu za smeće. Ispod te "konstrukcije" nalazi se i gomila pepela, kao da je neko pekao prase na pikniku, ostavljajući iza sebe i dosta smeća - priča za list Valjevac koji živi u blizini.

Foto: Media centar
Foto: Media centar

Kasni donošenje procedura kojim bi se uredilo mesto na kome je sahranjen Popović. U gradskoj čistoći "Vidrak" kažu da prostor održavaju "koliko je moguće".

- Posekli smo šiblje, iskrčili obalu da može da se priđe, ali ne možemo da sprečimo da nakon što odemo neko tu baca smeće i polomi klupe. Formalno gledano, taj prostor sada održavamo na osnovu činjenice da zemljište pripada Gradu, ali zvaničnu odluku o tome da je to groblje i da smo isključivo mi nadležni za održavanje još nismo dobili - objašnjava direktorka Slađana Marković.

Nakon smrti akademika i počasnog Valjevca, počela je procedura za uređenje mesta na kojem je sahranjen, ali, kako tvrde nadležni, ona ne može da se sprovede brže.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

- Parcela na kojoj je Ljuba sahranjen planom regulacije predviđena je za rekreativnu zonu, što znači da tu može biti park, ali i memorijalno groblje u njegovom sklopu. Grad će tek u narednom budžetu, jer ranije to nije bilo predvidivo, opredeliti sredstva za sprovođenje arhitektonskog konkursa za uređenje. Tek posle toga možemo da uradimo promenu postojećeg plana i donesemo odluku o prenosu na staranje - kaže član Gradskog veća David Maksimović.

Da bi plac gde počiva slavni slikar postao Aleja velikana, kako objašnjava, Grad mora da utvrdi kriterijume ko tu u budućnosti može biti sahranjen.

- Nije sve baš tako jednostavno jer mišljenje tela kojeg bude imenovao Grad moraće da bude u saglasnosti sa željom porodice. Ukoliko oni ne daju dozvolu, onda je to i nemoguće - kaže Maksimović. Inače, čuveni slikar je sahranjen na nekoliko desetina metara od kuće u kojoj je odrastao u naselju Brđani.

(Blic/P. Vujanac)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...