PROSVETA I ZAPOŠLJAVANJE NAJUGROŽENIJI: Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije
Foto: Thinkstock

Nije rešenje, već problem

PROSVETA I ZAPOŠLJAVANJE NAJUGROŽENIJI: Danas je Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Društvo -

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se danas obeležava pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić kaže da ima napretka u borbi protiv nje, a da je korupcija, prema dobijenim predstavkama građana, najviše zastupljena u oblasti prosvete, rada i zapošljavanja zbog nepotizma i nenamenskog trošenja sredstava.

Dakić je rekla da Agencija pomak vidi kroz veću odgovornost funkcionera u blagovremenom podnošenju izvestaja o imovini ili političkih subjekata u podnošenju godišnjih finansijskih i izveštaja o troškovima izborne kampanje.

Foto: Shuttersotck
Foto: Shuttersotck

Ona je podsetila i da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

VEROVALI LI NE: Korupcija u Srbiji je u padu, državni službenici ne ucenjuju privrednike

Agencija je nakon javne rasprave organizovala i debate, a Dakić kaže da se u tom telu nadaju da će u nekom narednom periodu zajedno sa Ministarstvom pravde sumirati zaključke kako bi se Nacrt zakona unapredio.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kako kaže, novim zakonom Agencija bi imala neposredan uvid u dokumentaciju državnih organa i pravnih lica, a bio bi proširen i krug lica za koje je funkcioner dužan da prijavi imovinu.

KORUPCIJA IZJEDA EVROPU: Trećina ispitanika u Srbiji priznaje da je platila mito

Dosadašnjim zakonom imovinskim kartama funkcionera bila su obuhvaćena i maloletna lica i supružnici, a sada će biti i punoletna deca i roditelji ako žive u istom domaćinstvu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Još jedna važna novina je i da će jedan funkcioner moći da obavlja samo jednu funkciju.

Do sada su funkcioneri mogli da dobiju saglasnost Agencije za obavljanje druge funkcije, a novim zakonom to neće biti moguće.

PORAŽAVAJUĆE: Korupcija je u Srbiji postala rešenje, a ne problem

"Neće više biti podnošenje zahteva za dodatnu funkciju koju fukcioner može da obavlja", pojasnila je Dakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track