Najnovije vesti

BLIŽI SE NOVA GODINA, A VI JOŠ NISTE ZAMENILI ZDRAVSTVENU? Evo kako kod lekara bez nove knjižice
Foto: Marina Lopičić

Ponovo čekanje u redovima

BLIŽI SE NOVA GODINA, A VI JOŠ NISTE ZAMENILI ZDRAVSTVENU? Evo kako kod lekara bez nove knjižice

Društvo

Svi osiguranici koji su podneli zahteve za zamenu stare, papirne zdravstvene knjižice, i oni koji to učine do 31. decembra, kada ističe rok za podnošenje zahteva za zamenu, do izdavanja nove zdravstvene kartice lečiće se - na potvrdu.

Potvrde koje se budu izdavale od 16. decembra važiće negraničeno, odnosno sve do izdavanja zdravstvene kartice, dok one izdate pre ovog roka važe samo 30 dana. To znači da će oni koji u tom roku ne dobiju karticu morati ponovo da stanu u red, ovog puta za potvrdu.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Potvrde se izdaju u filijalama RFZO pojedincima ili firmama za sve zaposlene, pri podnošenju zahteva za zamenu zdravstvene isprave. Ovo praktično znači da niko ko nije podneo zahtev za izdavanje zdravstvene kartice, ali je još nije dobio, nema razloga da strepi kako će ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu posle 31. decembra, kada najvećem broju osiguranika kojima se knjižice overavaju na šest meseci prestaje da važi overa.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Svi zdravstveni osiguranici posle 1. januara 2017. godine zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvarivaće na osnovu uredno overene isprave o osiguranju: zdravstvene knjižice, zdravstvene kartice ili potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite (obrazak PZK). Zdravstvene ustanove su dužne da im pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na to koju uredno overenu ispravu o osiguranju poseduju", rekli su u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Zahteve za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja podneo je 4.723.461, od ukupno 6.845.749 zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije, pa je već sasvim izvesno da neće svi uspeti da zamene zdravstvenu ispravu do kraja meseca.

DOBRE VESTI: Staru zdravstvenu od sada možete zameniti i na šalterima Pošte, A EVO I KAKO

Da li će rok za podnošenje zahteva, koji ističe 31. decembra, biti produžen, još se ne zna, iako su u filijalama RFZO velike gužve, bez obzira na to što zahtev može da se podnese elektronski ili na šalterima pošta.

VIŠE OD POLA MILIONA KORISNIKA NA PORTALU eUPRAVA: Najpopularnija usluga zdravstvena knjižica!

Nove zdravstvene isprave stižu sporo i onima koji su podneli zahtev jer Zavod za izradu novčanica može mesečno da odštampa 350.000 zdravstvenih kartica.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

"Zbog izuzetno velikog broja zahteva za izmenu zdravstvenih isprava i relativno ograničenih kapaciteta Zavoda za izradu novčanica, važeći rok potvrda za korišćenje zdravstvene zaštite na obrascu PKZ od 30 dana postao je nerealan", kaže direktorka RFZO Verica Lazić.

REKORDNIH 24.000 ZAHTEVA ZA 24 SATA: U 6 koraka BEZ REDOVA do ELEKTRONSKE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE!

Upravni odbro RFZO usvojio je izmene Pravilnika o zdravstvenoj ispravi kojima je uveden neograničen rok potvrde, to je objavljeno u 'Službenom glasniku' i stupa na snagu 16. decembra.

(Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...