PAŽNJA, VOZAČI KOJI IMATE ROZE DOZVOLU: Ko papirnu ne zameni plastičnom, koštaće ga papreno!
Foto: Kurir/SĐP

Rok je 10. jun, a cena...

PAŽNJA, VOZAČI KOJI IMATE ROZE DOZVOLU: Ko papirnu ne zameni plastičnom, koštaće ga papreno!

Društvo -

BEOGRAD - Vozači u Srbiji koji još nisu zamenili stare, papirne vozačke dozvole plastičnim, biometrijskim, moraće to da urade najkasnije do 10. juna sledeće godine.

To je rok koji je određen Izmenom zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije od 2014. godine kada je bio prvobitni rok za zamenu po Zakonu iz 2009. To verovatno znači da novog produženja roka neće biti, pa je preporuka da se ne čeka, po našem starom običaju, poslednji čas za zamenu. Cena zamene dozvole je 1.576 dinara.

Foto: MUP
Foto: MUP

Ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, ili ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života, potrebno je priložiti i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole, koje ne ne sme biti starije od šest meseci.

Šta sve treba od dokumenata

Uz zahtev za zamenu vozačke dozvole treba priložiti vozačku dozvolu izdatu na starom obrascu, važeću ličnu kartu na uvid, dokaz o plaćenoj naknadi troškova izdavanja vozačke dozvole od 876 dinara (255 dinara MUP i 621 dinar Zavodu za izradu novčanica) i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi od 700 dinara.

Ovo je kazna kad vas policajac zaustavi

Kad policija zaustavi vozača kome je istekao rok važenja vozačke dozvole ne više od šest meseci, platiće kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, i dobija dva kaznena poena.

Po trenutno važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja vozač kome je istekao rok važenja dozvole više od šest meseci rizikuje kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, pet kaznenih poena i zabranu upravljanja vozilom od najmanje tri meseca! Zamena vozačke dozvole može se obaviti i putem interneta preko portala E-uprave.

Kazna za svetla

Vozaču koji nije upalio kratka, oborena ili dnevna svetla na automobilu kojim upravlja sledi kazna od 6.000 dinara, jedan je od predloga Izmena zakona o bezbednosti saobraćaja. Vozač koji noću upravlja vozilom na neosvetljenom delu puta, a nema nijedno uključeno svetlo za osvetljavanje puta, ni poziciono, rizikuje kaznu od 120.000 dinara.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja