Najnovije vesti

KAZNE ZA ALEKSINU ŠKOLU I BIVŠU DIREKTORKU: Nisu sprečili vršnjačko nasilje zbog kojeg se ubio
Foto: Facebook Printscreen

Da se ovako nešto nikad ne ponovi

KAZNE ZA ALEKSINU ŠKOLU I BIVŠU DIREKTORKU: Nisu sprečili vršnjačko nasilje zbog kojeg se ubio

Društvo

BEOGRAD - Prekršajni apelacioni sud pravosnažno je dosudio maksimalne novčane kazne niškoj Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem (14), koji je nakon toga izvršio samoubistvo.

Ovom odlukom odbijene su žalbe škole i direktorke i potvrđena je prvostepena presuda Prekršajnog suda u Nišu, rekao je portparol Prekršajnog aprilacionog suda Aleksandar Ilić.

"Nadamo se da je ova maksimalna kazna srazmerna cilju prevencije vršnjačkog nasilja i da će skrenuti pažnju svih odgovornih u školama da se ovakvi događaji niše nikada ne ponove", naglasio je Ilić.

Prekršajni sud kaznio školu i direktorku Popović Ickovski sa 500.000, odnosno 50.000 dinara, jer su prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o prekršajima. Oni su oglašeni krivim jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu preduzeli mere propisane pravilnikom postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

U obrazloženju presude posebno se navodi šest slučajeva nasilja nad Aleksom, koje su izvršili njegovi vršnjaci, šest dečaka i jedna devojčica. Nakon više meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja Aleksa Janković je stradao nakon skoka s trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Mediji su preneli i da je pred Višim sudom u Nišu završen i krivični postupak protiv trojice maloletnika koji su ga fizički i verbalno zlostavljali, a koji je pokerenula Grupa za suzbijanje maloletničke delinkvencije niške PU. "Vođa" nasilnika dobio je pojačan vaspitni nadzor u trajanju od šest meseci do dve godine, a dvojica dečaka po ukor suda, što su su maksimalne kazne pripisane zakonom za njihov uzrast.

Bivša direktorka škole Popović Ickovski je u novembru 2015. godine podnela ostavku.

U izveštaju Zaštitnika građana o ovom događaju ranije je navedeno da je od oktobra 2010. godine do aprila 2011. godine, Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" imala saznanja ili prijave za više slučajeva fizickog i psihološkog nasilja nad Aleksom, kao i saznanja o nasilju nad drugim učenicima.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...