Sindikati hoće da tuže Ljajića i Lakićevićevu

Sindikati hoće da tuže Ljajića i Lakićevićevu

Društvo -
Krivičnu prijavu protiv ministra i državne sekretarke, Savez samostalnih sindikata, sindikat "Nezavisnost" i Unija poslodavaca Srbije podneće zbog, kako tvrde, nezakonite odluke o dodeljivanju reprezentativnosti Konfederaciji slobodnih sindikata

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata, sindikat "Nezavisnost" i Unija poslodavaca Srbije najavili su da će protiv ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića pokrenuti krivičnu prijavu zbog davanja reprezentativnosti Konfederaciji slobodnih sindikata. Ljajić je objasnio da je odluka o davanju reprezentativnosti potpisana na osnovu mišljenja nezavisne komisije.

Uz napomenu da to ministarstvo nema ništa protiv da tu odluku preispita sud, Ljajić je rekao da će svaka odluka suda biti ispoštovana.

Ministar Ljajić je objasnio da je odluka o reprezentativnosti Konfederacije slobodnih sindikata doneta na osnovu mišljenja nezavisne komisije, budući da je rad Odbora za reprezentativnost sindikata blokiran, kao i da odluku nije potpisao on, već državna sekretarka u tom ministarstvu Snežana Lakićević.

Predstavnici sindikata i poslodavaca najavili su da će krivičnu prijavu, pored ministra, podneti i protiv Lakićevićeve, zbog, kako tvrde, nezakonite odluke o dodeljivanju reprezentativnosti Konfederaciji slobodnih sindikata.

Oni tvrde da je ministar Ljajić formirao "nezavisnu komisiju" koja je donela nezakonitu odluku o reprezentativnosti Konfederacije na nivou države.

"Tražili smo odgovor zašto je data saglasnost o reprezentativnosti Konfederacije slobodnih sindikata na nivou Republike 17. aprila, jer smo upravo tada, kao Odbor krenuli u proces utvrđivanja reprezentativnosti tog sindikata. Znači, reprezentativnost im je data retroaktivno", rekao je potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

Kako je rekao Mihajlović, organizacije sindikata i poslodavaca podneće krivične prijave protiv nadležnih u ministarstvu zbog dodeljivanja reprezentativnosti "koja nije principijalna".

"Mi se ne borimo protiv sindikata, već se borimo za princip da status reprezentativnog sindikata može imati samo onaj ko ima članove, i za takve sindikate ćemo glasati", zaključio je Mihajlović.

Generalni Sekretar Unije poslodavaca Srbije Boško Savković tvrdi da se političke partije mešaju u sindikalne aktivnosti i da osnivaju "sopstvene organizacije poslodavaca".

"Izgleda da je plan da svaka politička partija ima sopstveni sindikat. Ako LDP uđe u vladu, očekujem da će i ASNS dobiti reprezentativnost. Međutim, nas to neće sprečiti da radimo na socijalnom paketu", kazao je Savković.

On je naveo da će problem reprezentativnosti sindikati i poslodavci predstaviti Međunarodnoj organizaciji rada u Ženevi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track