MONTIRANA NOVA RUSKA KUPOLA ZA LAZAR 3: Instaliran top od 30 mm, mitraljez 12,7 mm i bacač granata
Foto: Ministarstvo Odbrane

Ministar odbrane u Velikoj Plani

MONTIRANA NOVA RUSKA KUPOLA ZA LAZAR 3: Instaliran top od 30 mm, mitraljez 12,7 mm i bacač granata

Društvo -

VELIKA PLANA - Ministar odbrane Zoran Đorđević posetio je danas Privredno društvo „Borbeni složeni sistemi doo" u Velikoj Plani.

Tokom obilaska, direktori "Jugoimport - SDPR"-a i "Borbenih složenih sistema doo", Jugoslav Petković i Ognjen Oliverić, upoznali su ministra Đorđevića sa aktuelnim razvojnim i proizvodnim programima koji obuhvataju proizvodnju samohodnog artiljerijskog sistema "nora" B-52 M15, višenamenskog oklopnog vozila 8 x 8 "lazar 3", uz modernizaciju oklopnih vozila 4 x 4.

U toku je i montiranje kupole za prototipsko vozilo "lazar 3" koja je dopremljena juče iz Ruske Federacije. Na žirostabilisanoj kupoli je instaliran top od 30 milimetara, kao i mitraljez 12.7mm i minobacač granata. Montažu i podešavanje obavlja tročlani ruski tim.

Prilikom obilaska, domaćini su posebno istakli dostignuća u proizvodnji cevi za artiljerijska oruđa kalibra do 155 milimetara, tenkovskih topova i minobacača, koja su realizovana po najvišim svetskim standardima u ovoj oblasti.

Predstavnici Privredng društva prezentovali su ministru Đorđeviću projekte daljeg razvoja oklopnih vozila familije "lazar", novog oklopnog vozila pogona 4 x 4, kao i aktuelni trenutak razvoja sistema "nora", uz projekat modernizacije vučnih artiljerijskih oruđa od 105 do 155 milimetara.

Plan Privrednog društva „Borbeni složeni sistemi doo" u narednom periodu je nastavak ulaganja u izgradnju i tehnološko opremanje proizvodnih kapaciteta, radi povećanja proizvodnih kapaciteta u oblasti artiljerije i oklopnih borbenih vozila.

Pogledajte prilog KURIR TV o naoružanju Srbije i Hrvatske tokom 2016. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track