ESTRADNE ZVEZDE SFRJ: 7 priča o pesmama i njihovim autorima!
Foto: Privatna Arhiva

ESTRADNE ZVEZDE SFRJ: 7 priča o pesmama i njihovim autorima!

Društvo -

Predstavljamo neke od najvećih hitova narodne muzike i ljude koji su ih napisali

2. „Na rastanku“: Pesme bola i ostavljanja

Budimir Buca Jovanović je napisao, a Bora Spužić Kvaka otpevao jedan od najvećih hitova narodne muzikePođimo u krčmu staru gde Ciganin stari svira, da uz zvuke violine nađem srcu mira, „Lepotica i sirotan“, „Navali se Šar-planina“, „Kaži sinu da i ja postojim“, „Ej puče puška“, „Nikom o tebi ne mogu da pričam, niko za tebe ne sme da zna, stojim na uglu prosjaku sličan, ljubavi željan u noći bez sna...“ nezaboravni su stihovi koje dugujemo Bori Spužiću Kvaki.ZvezdaRođen je kao Velibor 10. novembra 1934. u Orahovcu na Kosovu, kao peto od šestoro dece. Na početku rata, 1941, porodica beži u Ćićevac kod Kruševca. Pred kraj rata čmičci su mu na očima nicali kao pečurke, pa je po nalogu lekara godinu dana morao da živi u mračnoj sobi. Od tada mu je pogled ostao zamućen. Imao je 11 godina kad je u igri, oponašajući padobranca, pao s drveta i iščašio kuk. Zbog toga mu je noga ostala znatno kraća.Imao je 18 godina kad je 1952. napustio gimnaziju pred maturom i našao posao svirača u kafani „Dunav“ u Velikom Gradištu. Gazda mu je kupio harmoniku, a Kvaka je prihvatio obavezu da je otplati sviranjem. U ovoj kafani počeo je i da peva, u prvi mah naročito meksikanske pesme.U kafani pančevačkog Doma armije našao ga je 1968. tada već poznati harmonikaš i kompozitor Budimir Buca Jovanović. Dao je Kvaki četiri pesme da snimi singl, a jedna od njih bila je i numera „Na rastanku“. Ploča je prodata u 400.000 primeraka - zabeleženo je da su ljudi čekali u redovima da bi je kupili - a Kvaka je postao zvezda.

Tvorac hitova

Organizatori su ga na zajedničkim koncertima uvek stavljali da nastupa poslednji jer se nijedan pevač nije usuđivao da peva posle njega. Voleo je kafanu i žene, ženio se četiri puta. Poslednji koncert je održao 1996, a 1997. je doživeo moždani udar, posle kojeg mu se oduzela cela desna strana tela i ostao je bez moći govora. Umro je 9. marta 2002. u bolnici u Požarevcu, i u tom gradu je i sahranjen.Buca Jovanović bio je harmonikaš posebnog stila, nenametljiv. Muzički pismen, i uz to osobeno darovit, veoma je zaslužan za uspeh Kvake, Šabana Šaulića, Zorana Kalezića, Vide Pavlović... Malo se zna da su Šaulićevi hitovi „Bio sam pijanac“, „Nisi došla kada sam te zvao“, „Zašto se ljubav za ljubav ne vraća“ - Jovanovićevo delo.Buca Jovanović rođen je u Guncatima kod Barajeva. Imao je 54 godine kad je 1987. pobegao iz bolnice kući. Nekoliko dana, do smrti, svirao je na harmonici samo pesmu „Pruži ruku na rastanku“.

NA RASTANKUNa rastanku ispuni mi samo jednu željuda poslednji časi sreće prođu u veselju!Pođimo u krčmu staru gde Ciganin stari svira da uz zvuke violine nađem srcu mira.U očima suza nemam neće ih ni bitiu srcima šta se zbiva ne možemo skriti.

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track