POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST: Žene najviše diskriminisane na poslu
Foto: Fonet

Prošle godine stiglo 289 pritužbi

POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST: Žene najviše diskriminisane na poslu

Društvo -

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković najviše pritužbi tokom godine stiglo je na diskriminaciju prilikom zapošljavanja ili na poslu, a žene su najčešće diskriminisane.

"Žene su najčešće izložene diskriminaciji, tokom trajanja radnog odnosa. Najčešće je diskriminacija izražena nakon povratka sa porodiljskog, često dobijaju niže radno mesto i manje plaćeno radno mesto", rekla je poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ona je podsetila da je prošle godine za diskriminaciju na poslu ili prilikom zapošljavanja stiglo 289 pritužbi Poverenici, da je to 36 odsto svih pritužbi, a da se situacija nije značajno promenila ni ove godine.

Izveštaj za ovu godinu biće predat Skupštini Srbije 15. marta, a Janković kaže da je oblast rada oblast u kojoj se diskriminacija najčešće dešava.

"Najviše su diskriminaciji izložene žene, Romi, stariji i osobe sa invaliditetom. Imamo nultu toleranciju na diskriminaciju. Dobro što ljudi prepoznaju diskriminaciju i traže pomoć", naglasila je Janković.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Ona je dodala da je potrebno da se poslodavci i u privatnom i javnom sektoru oslobađaju predrasuda prema određhenim grupama, kao i da je dobro što je nacionalna služba za zapošljavanje za naredni period pripremila afirmativne mere za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Kancelarija poverenice, kako kaže, u okviru postupka koji sprovodi donosi mišljenje da li je bilo diskriminacije i daje preporuku.

"Desi se da se posle preporuke pomeri položaj čitave grupe i kod tog poslodavca", zaključila je ona.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track