(FOTO) NEGOVANJE TRADICIJE: Sveta Srbija podelila paketiće svim sportskim sekcijama

Sveti Nikola je Božić Bata

(FOTO) NEGOVANJE TRADICIJE: Sveta Srbija podelila paketiće svim sportskim sekcijama

Društvo -

U pravoslavnoj tradiciji ne postoji Deda Mraz, odnosno postoji Sveti Nikola Mirlikijski Čudotvorac ili Božić Bata, veliki hrišćanski svetitelj koji se proslavio svojim Bogougodnim delima i milosrđem

BEOGRAD - Pravoslavno sportsko društvo (PSD) ”Sveta Srbija” u saradnji sa Svetosavskim zvoncem, zvaničnim glasilom Srpske pravoslavne crkve (SPC) za decu, organizovalo je na praznik Detinjci podelu paketića u svim sportskim sekcijama ovog Društva.- Želeći da naši predivni običaji koji najpre učvršćuju instituciju porodice i obnavljaju porodičnu slogu, ojačavaju ljubav i obogaćuju lepe upomene detinjstva, Sveta Srbija je u prevečerje praznovanja Svetog Nikole Mirlikijskog Čudotovrca pripremila za svoje male sportiste od Beograda do Kosova i Metohije lepe darove - kaže za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR i projekt direktor PSD "Sveta Srbija".Prigodni darovi su deci sportistima podeljeni posle svete liturgije u beogradskoj Sabornoj crkvi, zemunskom hramu Svete Trojice, crkve Sabora Srba Svetitelja na Karaburmi kao i crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu na Kosovu i Metohiji.

Božić BataU pravoslavnoj tradiciji ne postoji Deda Mraz, odnosno postoji Sveti Nikola Mirlikijski Čudotvorac ili Božić Bata, veliki hrišćanski svetitelj koji se proslavio svojim Bogougodnim delima i milosrđem.

Tajno poklanjanje i darivanje koje je Sveti Nikola za života činio su osnov mita o savremenom Deda Mrazu. I dok je savremeni Deda Mraz ikona modernog potrošačkog društva u kome je cilj kupiti što više poklona i tako se pokazati, dotle je naš Božić Bata simbol darežljivosti i tajnog milosrđa da se pomogne onima kojima pomoć istinski i treba. Božić Bata je u pravoslavnoj tradiciji simbol naše dužnosti i potrebe da pomognemo onima koji nemaju i kojima je pomoć potrebna: deci i siročadima, beskućnicima, bolesnima i usamljenima.

Detinjci

Dočekujući praznik nasvetijeg Rođenja na zemlji, srpski narod i srpska Crkva u tri nedelje pred ovaj praznik obeležavaju naše ovozemaljske porodice, a koje su Crkve u malom i slike ljubavi Božje u Svetoj Trojici.

Dakle, to je tipično srpsko slavljenje, kao što je i krsna slava tipična srpska svetkovina. U knjizi Veronauka u kući iz 1982. godine piše: "Pripremi ovog najradosnijeg dana, isključivo u našem srpskom narodu, posvećene su naročito tri poslednje nedelje pred Božić, za koje naš narod ima i specijalne nazive: Detinjci, Materice i Očevi, kao i za dane uoči samog praznika: Tucindan i Badnjidan.U ovim pripremnim nedeljama pred Božić narodni običaji su, uglavnom, svuda isti.

Najpre oci i majke, u treću nedelju pred Božić, koja se zove Detinjci, izjutra rano "vezuju" svoju decu, negde čak i onu u kolevci, a deca im se "dreše".

Deca sportisti Svete Srbije su po povratku iz crkve svakako imala sa čim da se ”dreše”.

Foto: Pravoslavno sveto društvo Sveta Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track