PREDSEDNIK SANU Kostić: Govoriti o Srbiji van Evrope je protivprirodno
Foto: Beta/Miloš Miškov

Naivno verovanje da će evropski koncept propasti zbog Bregzita

PREDSEDNIK SANU Kostić: Govoriti o Srbiji van Evrope je protivprirodno

Društvo -

BEOGRAD - Govoriti o Srbiji van Evrope je protivprirodno, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, koji smatra da je potpuno naivno verovanje da će evropski koncept propasti zbog Bregzita.

"Ja u to ne verujem, jer je ulog suviše veliki", rekao je Kostić.On kaže da Srbija "nije čamac koji bi mogao da odvesla u pravcu Madagaskara i napravi novu srpsku državu".

"Mi smo okruženi ljudima koji pripadaju toj Evropi... Bez ujedinjene Evrope cela Evropa nema budućnost. Ni Evropa nema nikakve budućnosti bez zaleđa Rusije, energetske i svake druge, i negde ne mogu da shvatim dimenzije rusofobije koje se nameću. Što se nas tiče, Evropa je naša sudbina, naš usud", rekao je on.Kostić se osvrnuo i na odnos vlasti i opozicije u Srbiji, primetivši da je rečnik "na nivou tuče" što je, kaže, obeshrabrujuće.

"Ne kažem da sad pozicija treba da gaji opoziciju, ali ako smo izabrali sistem parlamentarne demokratije, onda bi trebalo da pozicija negde pravi instrumente gde će opozicija biti prisutna kao korekcija", dodao je on.Međutim, ako pratite rečnik, način komunikacije, to je stalno na nivou tuče, ukazao je Kostić."Ne pamtim da smo još kad sam bio klinac posle utakmice jedni sa drugima razgovarali na taj način. To je obeshrabrujuće", naveo je.

Odgovarajući na pitanje o nezavisnim institucijama i ponašanju vlasti prema njima, Kostić je istakao da duboko veruje da su te nezavisne institucije potrebne, čak i kada se sa njima ne slažete, ističući da one nose jednu vrstu poverenja.

"Mislim da ovde ima dosta i političkih varijanti i obračuna... međutim kad sam počeo sa onom pričom o putu samoće koja očekuje političke lidere koji zaborave postojanje onih koji misle drugačije, ja bih tim ljudima, ako bi me ikada pitali za savet rekao, gradite institucije. One koje će vikati, ne zaboravi da si smrtan", rekao je Kostić Te institucije bilo da su nezavisne, van državne i druge, štite sve, pa čak i one koje su na vlasti, smatra Kostić.

(Tanjug/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track