ISPISIVANJE ISTORIJE VAZDUHOPLOVSTVA: Er Srbija dobila prvu ženu pilota
Foto: Stefan Jokić

Ispunila san

ISPISIVANJE ISTORIJE VAZDUHOPLOVSTVA: Er Srbija dobila prvu ženu pilota

Društvo -

Vesna Aleksić ima 36 godina i danas će obaviti prvi let kao kapetan srpske nacionalne avio-kompanije na letu od Beograda do Bejruta

Ovu damu najbolje opisuju dve reči - žena-zmaj.Vesna Aleksić (36), na prvi pogled sasvim obična pripadnica lepšeg pola, supruga i majka, postala je prva žena na poziciji kapetana u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije.Tridesetšestogodišnja pilotkinja pridružila se avio-kompaniji „Er Srbija“ na poziciji kapetana na uskotrupnim avionima „erbas“ A319 i A320. Aleksićeva će danas ostvariti svoj san iz detinjstva, svoj prvi let kao pilot „Er Srbije“ obaviće od Beograda do Bejruta. Aleksićeva kaže da je svetom avijacije bila fascinirana još od ranog detinjstva i da je uvek znala da će postati pilot.- Moj otac je bio vazduhoplovni inženjer, mnogo je voleo avione i radio je za „Jat“, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Proteklih 17 godina bilo je ispunjeno izazovima, bilo je to veoma korisno iskustvo i izuzetno sam srećna što sam se pridružila „Er Srbiji“. Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u „Er Srbiji“ i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu - priča Aleksićeva i navodi da joj je jedno od nezaboravnih iskustava bio prvi noćni let iznad Beograda.Generalni direktor „Er Srbije“ Dane Kondić istakao je zadovoljstvo što se njihovom timu pridružila prva žena na poziciji kapetana.- Naša kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada. Tokom godina postavljali smo standarde i unosili važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo što smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji - naveo je Kondić.Vesna je rođena u Beogradu, udata je i ima jedno dete.

Svaka častPET HILJADA SATI NALETAAleksićeva je svoju letačku karijeru počela 1999. na Akademiji u Vršcu. Nakon diplomiranja prešla je u „Montenegro erlajns“, gde je radila kao kopilot od 2007. do 2012. godine. Potom je postala kopilot u floti „Viz era“ pre nego što je napredovala na poziciju kapetana 2014. godine. Za to vreme živela je u Skoplju. Ima više od 5.000 sati naleta, s više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim avionima „erbas“, navode u „Er Srbiji“.

MINA BRANKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track