SJAJNE VESTI ZA SRPSKU KULTURU: Muzej savremene umetnosti otvara se ove godine!
Foto: Fonet

Završetak rekonstrukcije nakon 9 godina

SJAJNE VESTI ZA SRPSKU KULTURU: Muzej savremene umetnosti otvara se ove godine!

Društvo -

Muzej savremene umetnosti u Beogradu biće otvoren u 2017, nakon rekonstrukcije, izjavio je Slobodan Nakarada v.d. direktora Muzeja.

Primetivši da je Muzej iz različitih razloga zatvoren već skoro devet godina, Nakarada navodi da su sve muzejske zbirke deponovane u trezoru Narodne banke dok traje rekonstrukcija zgrade na Novom Beogradu.

Slobodan Nakarada, Foto Fonet/Nenad Đorđević
Slobodan Nakarada, Foto Fonet/Nenad Đorđević

"Muzej ima blizu osam hiljada artefakata. Naši kustosi i konzervatori ih obilaze redovno i mogu da kažem da su zbirke u sasvim dobrom stanju. Pri povratku u rekonstruiranu zgradu Muzeja savremene umetnosti, zbirke će morati da se revidiraju,jer ćemo morati da vodimo računa da ni jedna slika ne bude zaražena", kazao je Nakarada.

On je naglasio da je Muzej na čijem je čelu prošao vrlo komplikovan period u kojem je bilo problema oko sprovođenja tendera za poslove rekonstrukcije.

KONAČNO: Počeli radovi na obnovi Muzeja savremene umetnosti

"Te probleme smo konačno prevazišli.Tender za rekonstrukciju je završen, sredstva obezbeđena. Muzej je od strane Vlade Srbije proglašen za kapitalnu investiciju. Koga zmija ujede plaši se i guštera, ali mogu sa sigurnošću da potvrdim da ćemo Muzej savremene umetnosti otvoriti 2017. godine", navodi Nakarada dodajići da datum zavisi od papirologije, a imajući u vidu da su se od 2007. promenili između ostalog i zakoni koji se tiču protivpožarne zaštite ili građevinskih radova.

Takođe, kako primećuje, Zakon o javnim nabavkama tačno propisuje šta i na koji načim možemo da radimo.

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

U tom smislu kaže da veruje da će rekonstrukcija Muzeja biti završena do juna 2017. godine, a plan je da do 20. oktobra te godine, kada se proslavlja Dan muzeja, stalna postavka bude u rekonstrusanoj zgradi.

"Ta stalna postavka biće spektakularna. Voleo bih kada bismo baš 20. oktobra otvorili Muzej savremene umetnosti za posetioce", kazao je Nakarada.

Dodaje da su u toku pregovori sa nekoliko vrhunskih umetnika u svetu čije bi izložbe mogle da ukrase otvaranje Muzeja savremene umetnosti.

Foto: Fonet/Aleksandar Levajković
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

"Neću da vam otkrijem o kojim umetnicima je reč. Nas svakako čeka obiman istraživački rad o tome kako će Muzej funkcionisati u budućnosti imajući u vidu nove sadržaje koje će Muzej dobiti sa svojom rekonstrukcijom. Računamo da će u muzeju postojati više scena koje će morati paralelno da funkcionišu. Sve ozbiljne muzejske kuće su uredile svoje programe u narednih nekoliko godina, pa ćemo videti", kazao je Nakarada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track