EPILOG SLUČAJA PROFESORA 14. GIMNAZIJE: Vratio čast, ali posao ne može
Foto: Printscreen Youtube B92

Presuđeno da nije udario učenicu

EPILOG SLUČAJA PROFESORA 14. GIMNAZIJE: Vratio čast, ali posao ne može

Društvo -

Profesor srpskog jezika i književnosti Vladimir Milojević dokazao je na sudu da nije udario učenicu, zbog čega je pre tri godine ostao bez posla, a kasnije i bez licence za rad u prosveti. Prvostepeni spor okončan je u njegovu korist, vratio je čast, ali ne i radno mesto i licencu bez koje do kraja života ne može nigde u Srbiji da se zaposli ni u kojoj obrazovnoj instituciji, ni kao domar, ni kao ložač, a kamoli kao nastavnik!

Sa posla je isteran iz OŠ "Branislav Nušić", a nedavno je, zbog gubitka licence i sudske potvrde te odluke, iako pre okončanja spora u kojem je tužio školu, ostao i bez posla u 14. gimnaziji u Beogradu, protiv čega su se masovnim protestima pobunili njegovi učenici.

- Najvažnije mi je da sam dokazao da nisam udario dete, što mi je stavljano na teret. Čekam da li će se druga strana žaliti i da ova presuda postane pravosnažna, a posle toga ne znam kako će moj slučaj biti rešen. Na rešenje o oduzimanju licence nemam pravo žalbe, bez licence ne mogu da radim ni u jednoj školi u Srbiji. Ministar Šarčević pokazao je dobru volju da pomogne da se pravno reši ova situacija, ali potrebno je da se izmeni zakon. I dalje sam bez posla, ali nadam se da neće proći mnogo vremena do mog povratka u učionicu, među đake. Zahvalan sam svojim učenicima, jer bez njih i njihovog zalaganja za moj problem niko ne bi ni čuo, kaže Milojević za "Večernje novosti".

http://www.youtube.com/watch?v=MYi0GZdYsA8

Milojevićev, ali i slučaj još nekoliko njegovih kolega koji su trajno ostali bez prava na rad u prosveti, iako su dokazali da su žrtve kleveta, otvara pitanje nakaradnosti propisa ili odluka onih koji zakone treba da primene.

U slučaju dvojice Nišlija koji su ostali bez licence - nastavnika matematike u OŠ "Sveti Sava" Živadina Disića i nastavnika matematike u OŠ "Ćele-kula" Ljubiše Dinića, najbolje se vidi da i ministarstvo ima dvostruke aršine.

Pozivajući se na isti zakon, ministar Mladen Šarčević je poništio odluku svog prethodnika o oduzimanju licence za rad Ljubiši Diniću, obrazlažući da je sudski postupak po Dinićevoj žalbi još u toku i da je oduzimanje licence pre pravosnažne presude uskraćivanje ustavom zagarantovanog prava na rad. U gotovo identičnoj situaciji našao se i Živadin Disić, čiji sudski spor protiv škole takođe traje, ali ministar je odbio zahtev da se poništi njegovo rešenje o oduzimanju licence

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

- Ministar je nejednako postupao, iako su slučajevi identični. Naime, i njemu i meni, licenca je oduzeta pre završetka radnog spora, što je nezakonito, međutim, kolegi Ljubiši je, iz potpuno opravdanih razloga, licenca vraćena, a meni nije - kaže Disić za "Novosti".

Disić kaže da su njegovi problemi počeli "kada je odlučio da prijavi kriminalne radnje u školi". Sa posla je udaljen jer je navodno udario kolegu, iako on tvrdi da je u prekršajnom postupku dokazao da nije kriv, te da je kolega nasrnuo na njega. "Greh" Ljubiše Dinića bio je to što je vikao na direktorku.

I Disić i Milojević ukazuju na još jedan problem - zbog odlučnosti pojedinih direktora škola da se razračunaju sa neistomišljenicima trpe svi poreski obveznici, na čiji račun idu ogromne kazne zbog izgubljenih sudskih sporova.

(I.Mićević/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja