NEOBIČAN HOBI POLICAJCA: Skine značku pa rezbari ikone!

Božićna priča

NEOBIČAN HOBI POLICAJCA: Skine značku pa rezbari ikone!

Društvo -

Pavle Rakonjac, pripadnik interventne jedinice iz Stare Pazove, četiri godine pravi duboreze i izrađuje gusle

BEOGRAD - Postoji stereotip da se pripadnici MUP bave isključivo policijskim poslom, ali u njihovim redovima ima onih koji u sportu beleže odlične rezultate ili su dobri muzičari, pisci, umetnici...Jedan od njih je Pavle Rakonjac, policajac interventne jedinice iz Stare Pazove, koji ima neobičan hobi, on se u slobodno vreme bavi rezbarenjem ikona i gusli.

Oslobađa se stresa- Vaspitavan sam u duhu pravoslavlja, pa je moj prvi duborez bila ikona Svetog Nikole, slave koju slavimo, a nakon nje ređale su se jedna za drugom... Shvatio sam da smo kao narod uspavani i da više težimo materijalnom, a da istovremeno zaboravljamo ko smo- kaže Rakonjac, koji se poslednje četiri godine bavi duborezom.

Umetnost... Pavlove ikone svetaca u duborezu
Umetnost... Pavlove ikone svetaca u duborezu

On objašnjava da voli svoj posao, a da mu rezbarenje pomaže da se oslobodi stresa koji se nakupi tokom napornog radnog dana.- Verujem da je biti policajac častan, viteški i težak posao. Kada dođem kući, svega ima u glavi. Rezbarenje drveta mi pomaže da saberem misli, da sve to izbacim iz sebe, da se opustim i da sutradan na posao odem hladne glave - kroz osmeh kaže sagovornik Kurira.

U uniformi... Pavle Rakonjac
U uniformi... Pavle Rakonjac

Prvo parče drveta za rad obezbedio mu je otac, koji se bavi tapetarskim radovima, a s vremenom je otkrio da je orahovo drvo najbolje.- Ono je tvrdo i teško za rezbarenje, ali s druge strane ne puca, jer dešavalo se da radim i da drvo pukne - objašnjava Rakonjac.

Srpski grb za drugaNaš sagovornik kaže da duboreze poklanja prijateljima.- Uglavnom znam ko koju slavu slavi i tog sveca radim. Primera radi, ovo sam uradio prijatelju kome su vera i tradicija sve - objašnjava Rakonjac dok nam pokazuje duborez na kome je prelepo izrezbaren srpski grb.Pavle je otac dvojice dečaka, a pre nego što je počeo da se bavi duborezom, aktivno je igrao fudbal.

Jelena Rafailović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track