SRPSKI OFICIRI POMAŽU MIGRANTIMA: Vojska Srbije u misiji spasavanja na Mediteranu
Foto: Nebojša Mandić

Suzbijanje krijumčarenja

SRPSKI OFICIRI POMAŽU MIGRANTIMA: Vojska Srbije u misiji spasavanja na Mediteranu

Društvo -

Pripadnici Vojske Srbije u 2017. godini biće deo misije Evropske unije koja ima za cilj kontrolu pomorskih pomorskih migrantskih ruta iz Afrike u Evropu preko Sredozemnog mora, ali i suzbijanje krijumčarenja ljudi i pružanje pomoći brodolomnicima.

Reč je o misiji EUNAVFOR Mediteran - Operacija „Sofija".

Foto: AP
Foto: AP

Načelnik Centra za mirovne operacije Vojske Srbije pukovnik Milivoje Pajović kaže da će to biti "peta misija EU, u kojoj će Srbija učestvovati, i to sa oficirima u komandi u Rimu i na brodovima u Mediteranu, koji su zaduženi za kontrolu i pomoć na prekomorskim migrantskim rutama".

Srpski oficiri pomorskih specijalnosti, a većina njih danas radi u Rečnoj flotili, već su se dokazali na savremenim ratnim brodovima u misiji EU "Atlanta".

"Iako more nemamo, imamo spremne i sposobne oficire roda pomorstvo, koji će i dalje biti na fregatama našith partnera u misijama" rekao je Pajović, koji ne isključuje ni da se će se oni jednog dana naći u nekoj misiji UN sa svojim plovilima, što je to slučaj u misiji Monusko na jezeru Tanganjika, gde su angažovani vojni brodovi i patrolni čamci.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Inače, kontingent Vojske Srbije od 70 ljudi, od čega su 25 žene, danas je svečano ispraćen u mirovnu operaciju UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track