National Geographic: Zašto volimo petak trinaesti?

National Geographic: Zašto volimo petak trinaesti?

Društvo -

Na petak 13. 1888. godine osnovano je Društvo National Geographic. Već 129 godina upoznajemo svet i sve ono što je u njemu.

„Članstvo našeg Društva neće biti ograničeno na profesionalne geografe , već će uključiti što veći broj onih koji, kao ja, žele da promovišu istraživanja drugih i da šire znanje… kako bismo svi saznali više o svetu u kom živimo“, Gardiner Grin Habard

Na današnji dan, pre 129 godina, na petak trinaesti, januara 1888. godine osnovano je Društvo National Geographic. Osnivači Društva, posvećeni znanju i nauci, pobedili su sujeverje okoline i hladnoću. Na inicijativu vašingtonskog advokata i filantropa Gardinera Habarda trideset i tri ugledna muškarca, različitih godina i zanimanja, okupili su se u klubu Kosmos, u Vašingtonu, na tadašnjem skveru Lafajet, kako bi razmotrili “svrsishodnost osnivanja društva za produbljivanje i širenje geografskog znanja“. Habard je bio i prvi predsednik Društva, ali i suosnivač i predsednik kompanije svog zeta Grejema Bela, što kasnije neće biti bez uticaja, jer će i Bel kasnije postati predsednik Društva.

Tekst sa pozivnice:

Dear Sir: You are invited to be present at a meeting to be held in the Assembly Hall of the Cosmos Club on Friday evening January 13, at eight o’clock for the purpose of considering the advisability of organizing a society for the increase and diffusion of geographical knowledge.

Very respectfully yours, Gardiner G. Hubbard

Postoji slika, danas u glavnoj zgradi Društva, naslikana 1962. ili 1963. godine. Na njoj su prikazani osnivači Društva u klubu Kosmos, ali znatno starji nego što su bili 1888. godine. Slikar Stenli Melcof je očigledno koristio razne fotografije kao predloške, ali je ostavio vredan dokument u ovoj rekonstrukciji osnivačkog sastanka. Istoričar Mark Dženkins u jednom osvrtu na to veče napisao je: "... Kada su se, nakon nekoliko sati, razilazili, pokrenuti brendijem i diskusijom, zagrejani vatrom iz kamina, saglasili su se da bi zaista bilo "mudro i praktično" da se osnuje društvo na "širokim i liberalnim temeljima"... Izgleda da niko od njih nije primetio, iako je bilo moguće, zvezdano nebo nad svojim glavama..."Rekonstrukcija neba nad Vašingtonom 13. januara 1888. godine, u sedištu Društva. Foto: T. Lanza/National Geographic Creative

Srećan nam 129. rođendan! Idemo dalje, kako kaže jedan od naših slogana, jer bez radoznalosti naše "sutra" izgledaće isto kao "danas".

Igor Rill

BONUS VIDEO:

Espreso Anketa: Da li danas slavite ili se plašite?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track