OVAKO SE SLAVILA SRPSKA NOVA: Vatromet, koncerti! Ministarke zapalile Severnu Mitrovicu!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

OVAKO SE SLAVILA SRPSKA NOVA: Vatromet, koncerti! Ministarke zapalile Severnu Mitrovicu!

Društvo -

BEOGRAD - U mnogim gradova i turističkim mestima Srbije priređeni su sinoć koncerti i vatrometi za doček Nove godina po Julijanskom kalendaru.

Beograd

U Beogradu, gde nije bilo organizovanog dočeka, ispred Hrama Svetog Save je, pošto je prethodno odslužen moleban, u ponoć organizovan vatromet.

Novi Sad (Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)
Novi Sad (Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

Novi Sad

U Novom Sadu, na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta održan je tradicionalni novogodišnji koncert. Na novosadskom Trgu slobode program je počeo video-prenosom koncerta filmske muzike Simfonijskog orkestra Novi Sad 2021, koji se zbog hladnoće održavao u Gradskoj kući.

Spoj klasičnih instrumenata i popularne muzike dopunio je nastup vokalne solistkinje Srpskog narodnog pozorišta Jelene Končar i solistkinje Milene Srdić, kao i glumca Sergeja Trifunovića i trubača, prenosi RTS.Na gradskom trgu u Čačku nastupila je "Riblja čorba" Bore Djordevića.

Novi Sad (Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)
Novi Sad (Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

Kruševac i Prokuplje

U Kruševcu, to su bili Marinko Rokvić i "Akapulko bend", a u Prokuplju muzička grupa "Alter ego bend" - uz čaj i kuvanu rakiju. U Zrenjaninu, doček je organizovan na Trgu slobode. Na velikoj bini postavljenoj ispred Gradske kuće, nastupili su tamburaški sastavi, a u ponoć i trubački orkestar Miroslava Stankovića.

Ministarke u Kosovskoj Mitrovici

Građani Severne Kosovske Mitrovice su Novu godinu dočekali uz trubače, koncert na trgu i vatromet. Na platou ispred Tehničke škole nastupili su Djorđe David i "Ministarke". Doček pravoslavne Nove godine organizovao je privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. Pravoslavna Nova godina na Kosovu i Metohiji tradicionalno je na otvorenom dočekana u Gračanici uz pečenog vola na ražnju, kuvanu rakiju i vino.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ČačakViše hiljada Čačana dočekalo je sinoć Novu godinu po starom, Julijanskom kalendaru na gradskom trgu na kome su nastupili Bora Đorđević i njegov rok bend "Riblja čorba". U ponoć je priredjen veliki vatromet.

Republika Srpska

U gradovima Republike Srpske takođe je organizovan doček srpske Nove godine. Vlada RS je 14. januar proglasila neradnim danom.U Banjaluci je organizovan regionalni spektakl - na Trgu Krajine nastupilo je Bijelo dugme, prenosi RTRS.

Goran Bregović, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, zajedno sa Orkestrom za svadbe i sahrane, izveli su najpoznatije pesme Bijelog dugmeta u novim aranžmanima.

Crna Gora

Pravoslavna Nova godina dočekana je i u Crnoj Gori. U Podgorici je njen dolazak obeležen vatrometom, prenose crnogorski mediji.Doček su na Trgu Republike organizovale stranke okupljene oko DF-a. Tamo su, uprkos lošem vremenu, nastupili trubači, grupa "Katapult", Marko Bulat...Posle ponoćnog vatrometa, sa trga je krenula litija ka podgoričkom Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gde je moleban služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track