KURIR U AKCIJI S MINISTROM: Đorđević upao na VMA i šokirao se zatečenim stanjem
Foto: Jovo Mamula

Kontrola prvog čoveka odbrane

KURIR U AKCIJI S MINISTROM: Đorđević upao na VMA i šokirao se zatečenim stanjem

Društvo -

Hitna radi u katastrofalnim uslovima, na šalterima za zakazivanje svi na pauzi, apoteka skoro prazna, a popis traje danima... Ima li nešto da je u redu, upitao se Đorđević

Ministar odbrane Zoran Đorđević nenajavljeno je juče obišao Vojnomedicinsku akademiju (VMA), a stanje koje je tamo zatekao potpuno ga je šokiralo.Da rad najuglednije zdravstvene ustanove u Srbiji nije najsjajniji, uverila se i ekipa Kurira koja je s ministrom ekskluzivno bila na licu mesta.

Prazni rafovi... Ministar prekinuo popis u apoteci VMA
Prazni rafovi... Ministar prekinuo popis u apoteci VMA

Iznenadni obilazak Đorđević je započeo od Hitne pomoći, gde je odmah konstatovao da uslovi za rad uopšte nisu dobri, na poliklinici je svih sedam šaltera za pacijente bilo zatvoreno istovremeno, a onda je naišao i na zatvorenu apoteku, koja tri dana vrši popis iako su joj rafovi skoro prazni. Obišao je i dečju kliniku, kojoj su preko potrebni novi lekari... Jedino je bio potpuno zadovoljan radom neurologije.

Lepši deo posete... Dečji dispanzer
Lepši deo posete... Dečji dispanzer

Ne verujući šta zatiče, u jednom trenutku je čak konstatovao i da su, po izgledu prostorija, delovi VMA „zamrznuti u vremenu“, a onda je primetio da čak ni časovnik na zidu ne radi.- Hitna pomoć radi u katastrofalnim uslovima. Na šalterima, gde pacijenti treba da zakazuju i overavaju papire, svi su na pauzi odjednom iako je gužva u čekaonici velika. Apoteka takođe ne radi... Da li ovde ima nešto gde je sve u redu?! - upitao je on.Đorđević je porazgovarao i sa građanima koje je zatekao na VMA, a nakon toga seo za sto sa rukovodstvom te ustanove i predložio da se što pre renoviraju prostorije Hitne pomoći, jer „ljudi koji dolaze u Hitnu zaslužuju mnogo bolji tretman“, a zatim i ostali delovi zgrade. Obećao im je podršku, ali i novac, a poruka svima na VMA bila je jasna - zasucite rukave.

Najbolje odeljenje... Đorđević na neurologiji
Najbolje odeljenje... Đorđević na neurologiji

U pratnji novopostavljenog v.d. načelnika VMA, pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića, ministar Đorđević je obišao dečji dispanzer, gde je sa lekarima i pacijentima razgovarao o uslovima na tom odeljenju.

Podrška i savetKUPITE OPREMU KOJU NIKO NEMAMinistar Đorđević je rukovodstvo VMA posavetovao da, kada kupuju opremu, biraju najbolju, jer „nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftino“.- Odvojili smo više novca za lekove, a dobićete i sredstva za opremu. Od opreme želim da kupimo nešto što do sada nije postojalo u Srbiji, nešto po čemu ćete se izdvojiti i što će pomoći svim ljudima. Zasucite svi rukave i dajte da uradimo nešto. Radimo reformu vojnog zdravstva, opremanje, rekonstrukciju, pa dajte predlog šta i kako da se radi - naveo je on.

Od danas novi šefVUKOSAVLJEVIĆ NA ČELU VMAVMA od danas ima novo rukovodstvo. Novi zastupnik načelnika VMA je pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, koji je postavljen ukazom predsednika Tomislava Nikolića. On je prethodnih 12 godina bio načelnik Klinike za očne bolesti VMA, a od 2010. je redovni profesor na Medicinskom fakultetu VMA. U čin pukovnika unapređen je 2004.

BOBAN KAROVIĆFoto: Jovo Mamula

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track