Najnovije vesti

BOG SE JAVI: Slavimo BOGOJAVLJENJE, zapamtite SAN koji ste noćas usnuli, a OVO obavezno uradite
Foto: Vikipedija

Širom zemlje danas se pliva za časni krst

BOG SE JAVI: Slavimo BOGOJAVLJENJE, zapamtite SAN koji ste noćas usnuli, a OVO obavezno uradite

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Bogojavljenje 19. januara po Novom kalendaru (odnosno 6. januara po Starom) i ovaj praznik označava kraj nekrštenih dana kada se u crkvama ne vrše obredi krštenja.

Na zahtev čitalaca, Kurir vam danas poklanja džepno izdanje verskog kalendara.

Ovaj julijanski kalendar koji poštuju i kojeg se pridržavaju svi pravoslavni vernici, štampan je u saradnji sa kompanijom Voda Voda, a poklanjamo vam ga u džepnom formatu kako biste uvek mogli da ga imate pri ruci: u novčaniku, džepu ili tašni.

Foto: Printscreen/YouTube

Ovaj verski praznik je izuzetno značajan jer se proslavlja u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem sa 30 godina, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh po prvi put (otud i naziv Bogojavljenje).

BOGOJAVLJENSKE PIHTIJE: Ovo predjelo svaka domaćica treba da posluži u čast ISUSA HRISTA!

Došavši iz nedaleke Judejske pustinje, sveti Jovan je na reci krstio mnoge, radi očišćenja od greha i ponovnog, duhovnog rođenja, pozivajući ih na pokajanje. Hristos je došao iz Galileje, da bi i sam bio kršten. Tada se desilo Bogojavljenje: kada je Isus izašao iz vode, po jevanđelju, otvorila su se nebesa i pojavio se Duh sveti u vidu goluba, koji je sišao na Njega. Glas odozgo je govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji!

Foto: Printscreen/YouTube

Za ovaj veliki praznik vezuju brojni običaji i verovanja.

1. Bogojavljenska vodica

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se govori da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući.

Foto: Zorana Jevtić

Da bi bili zdravi tokom cele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu decu.

2. Zamišljanje želja u ponoć

Staro narodno verovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo, a srećnicima koji to primete i u tom trenutku zamisle želju, sam Bog im je ispunjava.

Foto: Profimedia

Takođe, trebalo bi da zapamtite san koji ste usnuli u noći između 18. i 19. januara, jer oni predstavaljaju poruku od Boga i svojevrsno predskazanje događaja koji slede.

3. Neudate devojke

Ako neudate devojke žele da se udaju, tokom ove noći mogu da saznaju ko će im biti mladoženja. Naime, u noć uoči Bogojavljenja treba da stave ogledalo pod jastuk i sanjaće muškarca koji im je suđen.

Foto: Profimedia

4. Voda sa netaknutog izbora na Bogojavljensko jutro

U nekim krajevima je sačuvan običaj da na Bogojavljensko jutro devojke odlaze do netaknutog izvora vode, u koji bacaju nekoliko zrna pšenice ili druge žitarice, a zatim kažu: "Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive".

8 NARODNIH RITUALA NA BOGOJAVLJENJE: Evo kako NEUDATE devojke prizivaju svog mladoženju

Posle toga zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode i to preko sekire, jer se veruje da će tako izbeći svađu u porodici.

5. Kupanje u reci za zdravlje i trka za Bogojavljenski krst

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst.

Foto: Beta

Naime, u reku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cele godine.

6. Predviđanje vremena

Starije žene u nekim krajevima na Bogojavljenje predskazuju kakva će godina biti.

Foto: AP

Naime, ako tog dana bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna i suprotno - vedro vreme znači sušnu godinu.

7. Pepeo i ukrštanje vetrova

Na Bogojavljenje valja izaći na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se odredilo koji vetra se zakrstio, tačnije koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Ako duva istočni vetar godina će biti sušna, južni vetar predskazuje kišnu godinu, a zapadni rodnu godinu.

BONUS VIDEO :

KOD KULE NEBOJŠA: Pogledajte viteško plivanje za Bogojavljenski krst!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...