Obeležen 172. rođendan Pošte Srbije

Obeležen 172. rođendan Pošte Srbije

Društvo -
Vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Goran Ćirić podsetio da je 1866. godine štampana prva poštanska marka, kao i da je 1874. Srbija bila jedna od 22 zemlje koje su osnovale Svetski poštanski savez

BEOGRAD - Dan pošte, 7. jun i 172. rođendan Pošte Srbije obeležen je danas u Glavnom poštanskom centru (GPC) svečanošću kojoj je prisustvovalo više od 300 poštara i šalterskih radnika iz cele Srbije koji ove godine slave 30 i 35 godina rada za ovo javno preduzeće.

Obaveštenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Kneževine Srbije stranim konzulatima da svoju poštu mogu dvaput otpravljati u unutrašnjost Srbije, na današnji dan 1840. godine, počeo je organizovani javni poštanski saobraćaj u našoj zemlji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Goran Ćirić podsetio je da je 1866. godine štampana prva poštanska marka, kao i da je 1874. godine Srbija bila jedna od 22 zemlje koje su osnovale Svetski poštanski savez.

''Živimo u godinama ubrzanog tehnološkog razvoja i zato nosimo veću odgovornost tražeći pravi put razvoja pošte i poštanskog saobraćaja'', kazao je Ćirić i dodao da se daje značajan doprinos stvaranju novih potencijala i novih prostora za poslovanje.

Među njima je i GPC, koji ne predstavlja samo 28.000 kvadrata u kojima će se razvijati poštansko - transportna logistika kao novi servis koji treba da donese prihode, u kome će se širiti kapaciteti hibridne pošte i uvesti automtizovan proces prerade pošiljaka, već i prostor koji će garantovati budućnost sistema, naveo je Ćirić.

Prema njegovim rečima, narednih meseci će biti završeni i glavni poštanski centri u Novom Sadu i Nišu.

''Nismo sada u poziciji da kažemo završili smo posao. Tek sada počinju novi izazovi, a to je ispunjenje sadržajem, ali i poslovima čitavog ovog prostora'', kazao je Ćirić.

Ako je ovo srce sistema, onda ste vi krvotok organizma pošte Srbije u čitavoj zemlji i od našeg kretanja i naše vitalnosti zavisiće budućnost novih generacija za koje nosimo odgovornost, naglasio je Ćirić u obraćanju prisutnim radnicima.

''Našu vrednost nećemo meriti ovim kvadratnim metrima u GPC ili brojem jedinica poštanske mreže, već pre svega sposobnostima i vrednostima ljudi koji rade u ovom sistemu i njihovoj spremnosti da iz dana u dan uče i stiču nova saznanja'', zaključio je Ćirić.

Prva pošta otvorena je u Beogradu pre 172 godine, a ubrzo zatim, određeno je mesto Srbije u svetskom poštanskom sistemu, kao jedne od 22 države osnivača Svetskog poštanskog saveza.

Od 1840. godine u Srbiji je bilo 48 poštanskih stanica koje su obavljale poštanski saobraćaj sa polaznim žigom pošte.

Savremena Pošta razgranatom poslovnom mrežom, sa više od 1.500 poslovnica, obezbeđuje dostupnost poštanske usluge svakom građaninu na nivou koji je približan evropskim standardima, kako u pogledu broja stanovnika po jedinici poštanske mreže, tako i u pogledu rokova i kvaliteta dostave.

Umreženost poslovnih jedinica, automatizacija poslovanja i mogućnost rada u on-lajn režimu, ambiciozni dalji planovi razvoja već su je učinili prepozantljivim i gotovo nezamenljivim infrastrukturnim sistemom u planovima Srbije da što veći deo državnih servisa približi građanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track