NIKOLIĆ NA STAROM SAJMIŠTU: U sećanju opomena, u oprostu poziv da gradimo budućnost čovečanstva
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Državna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve holokausta

NIKOLIĆ NA STAROM SAJMIŠTU: U sećanju opomena, u oprostu poziv da gradimo budućnost čovečanstva

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da bez praštanja ne bi mogla da se izgrade prijateljstva sa državama iz kojih su potekli oni koji su osmišljavali logore poput Aušvica, Jasenovca i Starog sajmišta.

"U našem sećanju je opomena, u našem oprostu poziv da zajedno izgrađujemo budućnost čovečanstva koje živi u miru, razumevanju, uvažavanju, bez neprijateljstva, osvete i mržnje", kazao je Nikolić na beogradskom Starom sajmištu gde je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta.

Nikolić je ocenio da je kolektivno pamćenje izuzetno značajno "ne samo zato što ga dugujemo svojim precima, nevinim žrtvama bezumlja i zla, već i zato što je to pamćenje odbrana od zaborava i pokušaja promene istorijskih činjenica".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pored predsednika Srbije, vence na Spomenik žrtvama genocida u okviru kompleksa nekadašnjeg koncetracionog logora, položili su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici diplomatskog kora, Saveza jevrejskih opština Srbije i Nacionalnog saveta Roma.

KERN UPOZORAVA: Užasi holokausta ne smeju da se ponove

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta danas će u Njujorku biti otvorena izložba "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav", a prisustvovaće delegacija iz Srbije i preživali logoraši. Izložbu su organizovali instituti za holokaust iz Izraela i za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Beogradu je juče predstavljen projekat "Mesta stradanja - Prva faza Holokausta u Srbiji i Hrvatskoj" čiji je cilj mapiranje lokacija gde su vršene masovne egzekucije Jevreja i Roma tokom 1941. godine. Mapirana mesta stradanja u Srbiji su: Jabuka, Jajinci, Ledine, Rakovica, Bubanj Potok, Deliblato, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Šabac. Projekat su zajedno izradili Savez jevrejskih opština Srbija, Centar za istraživanje i edukacije o Holokaustu i Filozofski fakulteta u Rijeci.

PREDSEDNIK ZAGREBAČKE JEVREJSKE OPŠTINE: Hrvatska vlast revitalizuje zločine ustaškog režima

Kako je najavljeno, u Beogradu će 23. februara biti održan seminar o Holokaustu, genocidu nad Romima i kulturi sećanja, dok će u aprilu i maju rezultati projekta biti prezentovani tokom dva skupa - u Beogradu i Rijeci. Međunarodni dan sećanja na holokaust, 27. januar ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a njime se obeležava dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije 1945. oslobodili nacistički logor smrti Aušvic-Birkenau u Poljskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track