VOZAČI, OPREZ: Ledena kiša na području Sombora i Kikinde
Foto: Nemanja Pančić

Upozorenje AMSS

VOZAČI, OPREZ: Ledena kiša na području Sombora i Kikinde

Društvo -

BEOGRAD - Ledena kiša trenutno pada na području Sombora i Kikinde, a prema najavama RHMZ u narednim satima ima uslova za ledenu kišu i u ostalim područjima severnog Banata u Bačkoj i Sremu, saopštio je AMSS.

Kako se navodi, ledena kiša je moguća i u zapadnim krajevima Srbije, ali i na širem području Beograda, što predstavlja veliku opasnost u sabraćaju, kada je upravljenje vozilom vrlo teško, gotovo nemoguće.

Prohodnost puteva je dobra kolovozi su u nižim predelima uglavnom suvi, sem u područjima gde pada ledena kiša, magla je prisutna samo na području Vranja, a saobraćaj je van većih gradova umereneog inteziteta i odvija se bez zastoja.

Ukoliko se naiđe na područja zahvaćena ledenom kišom potrebno je odmah maksimalno smanjiti brzinu vožnje, a ujedno i udvostričiti bezbedno odstojanje između vozila.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Takvom vožnjom treba stići do prvog bezbednog mesta, parkinga, odmarališta ili benziske pumpe gde je potrebno sačekati da ova nepogoda prođe.

Ledena kiša pored lančanih sudara i čestih izletanja sa puta donosi veliku opasnost i za pešake, posebno za one koji se kreću pored puta ili prelaze ulicu, zato AMSS poziva vozače da dodatno smanje brzinu nailaska na pešačke prelaze, a ujedno apeluje i na pešake da prelaze ulicu isključivo na predviđenim i obeleženim mestima za to.

"Upozoravamo vozače na još jednu opasnost, koja im u narednim danima može doneti neprijatnost u vožnji, a to su novonastala oštećenja na putu u vidu rupa, jer ih posle ovakvih ledinih dana ima dosta," navodi se u saopštenju.

Putari su prisutni na gotovo svim putnim pravcima i rade na njihovom popravljanju, ali je nemoguće u jednom danu otkloniti sva oštećenja, zato je potrebno da vozači budu dodatno pažljivi za volanom, a ukoliko naiđu na izmene u saobraćaju zbog radova, poštuju sva uputstva i privremenu signalizaciju, imaju strljenja i voze sigurno, bez opasnih preticanja, rizičnih provlačenja i obilaženja, ukazuje AMSS.

BONUS VIDEO:

Brzo i lako: Naučite kako da namestite lance na točkovima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track