OVO ĆE NAM BITI NA MENIJU KAD UĐEMO U EU: Ješćemo crve umesto čvaraka
Foto: Shutterstock

Larve uvode u zvanične jelovnike u EU

OVO ĆE NAM BITI NA MENIJU KAD UĐEMO U EU: Ješćemo crve umesto čvaraka

Društvo -

Bube u prerađenom obliku, kao što je, na primer, brašno, mogle bi da budu odobrene za upotrebu u industrijskoj proizvodnji 2018, piše nemački Dojče vele

Cvrčci, skakavci, larve, muve i drugi insekti već naredne godine mogli bi da budu uvršćeni u zvaničan jelovnik Evropske unije, piše nemački portal Dojče vele.

Naime, ovi insekti u Aziji i Africi smatraju se delikatesom, a uskoro bi mogli u širokoj potrošnji da budu zastupljeni i u Evropi.- Bube u prerađenom obliku, kao što je, na primer, brašno, mogle bi da budu odobrene za upotrebu u industrijskoj proizvodnji već 2018. godine - tvrdi ovaj nemački portal.

Zanimljivo, ali prema rečima Ljubiše Stanisavljevića, profesora na Biološkom fakultetu u Beogradu, ova tema nije strana ni u našoj zemlji.- Na sednici Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), koja je bila u februaru prošle godine, upravo se pričalo o značaju insekata u ishrani ljudi. Tom temom se bavio i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, koji je ispitivao hranljivost larvi iz trutovskog legla. Došlo se do zaključka da su te larve izuzetno bogate matičnim mlečom, medom, ali i proteinima i da su vrlo korisne za ishranu čoveka - objašnjava Stanisavljević, koji je imao i priliku da proba ove larve.- Bile su hrskave, umočene u čokoladu i da vam kažem - da nisam znao šta jedem, ne bih nikad pogodio - kaže Stanisavljević uz osmeh.Inače, Ujedinjene nacije su još 2013. godine preporučile upotrebu ovih insekata u ishrani zbog hranljivosti i visoke koncentracije proteina, masti i minerala, ali i zbog, kako su naveli, ekonomske isplativosti.Kuvarica Marijana Vasić, koja radi u jednom tajlandskom restoranu u Beogradu, kaže da je od Azijaca učila i o ovoj vrsti kuhinje.- U azijskoj ishrani zastupljeni su skakavci, bubašvabe, crvi, larve i mnogi drugi insekti. Spremaju se potopljeni duboko u ulje na visokoj temperaturi. Zdraviji su od uobičajene srpske kuhinje ne samo zato što sadrže belančevine već i zato što se ta vrsta hrane mnogo lakše vari - objašnjava za Kurir ova iskusna kuvarica, koja ipak ne smatra da će Srbi biti oduševljeni ovim specijalitetima.

DelikatesCENE NA TEZGAMASvilene bube u čokoladi, 11g 2,80Bambusovi crvi, 25 komada 4,50Veliki cvrčci, 12 komada 1,99Skakavci, 12 komada 5,60Sušena buba cikada, 10 kom. 5,95Jestiva buba nosorog, 2 kom. 5,20Zeleni mravi, 10 grama 6,60Supercrv u čokoladi, 11g 1,70*cene su u dolarima

Već ih jedemo, a ne znamoPOJEDEMO 450 GRAMA INSEKATA GODIŠNJESvi kojima je jedenje insekata gadno trebalo bi da znaju da se ovi organizmi već uveliko nalaze u našoj ishrani. Prema američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), prosečna osoba godišnje pojede 450 grama insekata zajedno s namirnicama koje redovno koristi. Računa se da u 200 grama suvog grožđa ima minimum 10 insekata i do 35 jajašaca mušica. U 450 grama kikiriki putera - 150 delova buba i pet dlaka glodara, dok čokolada sadrži čak 60 insekata na 100 grama.

RUŽICA KANTAR

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KREMASTA EKSTAZA TIRAMISU BEZ JAJA Samo 15 minuta za desert, prvi ZALOGAJ će vas ZAVESTI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track