(FOTO) VUČIĆ O DUALNOM OBRAZOVANJU: Kod nas je filozofija diplome zamenila filozofiju rada
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Skup u Privrednoj komori

(FOTO) VUČIĆ O DUALNOM OBRAZOVANJU: Kod nas je filozofija diplome zamenila filozofiju rada

Društvo -

BEOGRAD - Za nas ne postoji ništa značajnije od obrazovanja, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić na skupu u Privrednoj komori posvećenom dualnom obrazovanju.

"Kod nas se pojavila filozofija diplome, a izgubila filozofija rada zbog čega svako ko je stekne smatra da neko treba da mu obezbedi posao", primetio je premijer i kao tri problema u smislu uvođenja dualnog obrazovanja koje će omogućiti zaposlenje, pomenuo nedostajući pravni okvir, nezainteresovanost domaćih privrednih subjekata i neprilagođenost ljudi ali i tržišta.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

"Fale nam bravari i zavarivači"

Obraćajući se na konferenciji u Privrednoj komori, Vučić je rekao da se naši mladi kasno uključuju u rad, tako da faktički izgubimo čitav radni vek. Kao dobar primer naveo je Tehničku školu u Pećincima, koja je čitava unapred zaposlena jer ih je uzeo "Boš".

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

- Nedostaju nam zavarivači, bravari... Negde smo pomislili da možemo da živimo od kredita... Ako želimo da budemo uspešni, moraćemo da učinimo mnogo u dualnom obrazovanju. Biće tu mnogo otpora, tražiće se velike subvencije - rekao je Vučić dodajući da je ovo za njega veliki dan. On se zahvalio na poseti i učešću državnom sekretaru za obrazovanje, istraživanja i inovacije Švajcarske Konfederacije Mauru del Ambrođu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Premijer je dodao da bez temeljne reforme obrazovanja neće moći da se postignu visoke stope rasta od tri i četiri odsto u narednim godinama. Istakao je i da deca u razvijenim zemljama, a posebno u Švajavarskoj gde je sistem dualnog obrazovanja dao najbolje efekte, nalaze u kompanijama posao već sa 15 godina godina, dok u Srbiji i posle diplomiranja ostaju kod roditelja, dokle god hoće.

Vučić je dodao da Švajcarci decu odmalena uče da rade, oni rade od 15. godine pa u 19. odlučuju hoće li dalje da uče, da rade to isto ili nešto drugo...

- Nema više da se sa 25 godina pita: Šta radiš? Gluvarim, ne radim ništa! i Šta čekaš? Čekam kombinaciju... To ćete najčešće čuti... Nego sa 15 godina radi kao bravar... i da se u kafić izlazi petkom i subotom, a ne svaki dan po ceo dan...

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Dualno obrazovanje znači suštinsku dubinsku i stratešku promenu Srbije, našeg načina razmišljanja i naše budućnosti, rekao je Vučić u Privrednoj komori Srbije. On je ocenio da su u ovom trenutku ključni nosioci razvoja novog načina mišljenja strane kompanije. On je ocenio da će u Srbiji biti više problema u sprovođenju dualnog sistema obrazovanja jer privrednici nisu zainteresovani za prijem mladih za obučavanje zato što ne razmišljaju unapred već da li će sutra imati blokiran račun. Premijer je ukazao i da je obrazovni sistem u Srbiji protiv svakih promena jer je nastavni kadar nefleksibilan i zaposlenima je samo cilj da zadrže radno mesto.

Kako je rekao, naše opredeljenje jeste da budemo u EU ali i odlučimo kojem delu želimo i hoćemo da pripadamo.Da li želimo da idemo tamo da molimo za novac za fondove ili bismo da pripadamo onom delu koji će uvek da pronalazi izlaz iz svake krize u promenama u sebi u velikom radu, inovacijama i naučno tehnološkom razvoju, upitao je premijer i poručio da ćemo upravo zobg toga da izdvajamo sve više i više novca u inovativne tehnologije, u nauku u digitalnu Srbiju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sa Švajcarcima vodimo taj projekat, naveo je premijer i dodao da je ta zemlja dala milion franaka za tehnološki park u Beogradu, a da je Srbija izdvojila i 20 puta više da investira u taj sektor. Izneo je podatak da Švajcarska svake godine ulaže 20 milijardi evra u inostranstvu samo u istraživanje i još 14 milijardi što je na nivou ukupnog BDP Srbije. Premijer je, poručivši da će Srbija u naredne tri godine Srbija imati rest od 3,5 do 4 odsto, ocenio da to neće biti održivo ukoliko ne reformišemo obrazovanje.

Del Ambrođo: Dualno obrazovanje ima korene u esnafima

Državni sekretar za obrazovanje i inovacije Švajcarske Mauro del Ambrođo kazao je danas u Privrednoj komori Srbije da je nezaposlenost mladih u Evropi manja u zemljama koje su primenjivale sistem dualnog obrazovanja.On je ukazao da se dualno obrazovanje primenjuje i u drugim državama sveta, poput Sjedinjenih Država.- Nismo mi Švajcarci izmislili dualno obrazovanje, ono je posledica duge i vekovne tradicije i potiče još iz srednjeg veka, iz vremena esnafa... - rekao je Del Ambrođo.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Privrednoj komori Srbije danas se održava konferencija "Dualno stručno obrazovanje u funkciji efikasnog tržišta rada" na kojoj je učestvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić i državni sekretar za obrazovanje, istraživanja i inovacije Švajcarske Konfederacije Mauro del Ambrođo. Učesnicima konferencije obratiće se i predsednik PKS Marko Čadež.

Cilj konferencije je jačanje saradnje u oblasti dualnog obrazovanja, a skup će biti prilika da se prenese dobra praksa Švajcarske u toj oblasti, kao i da se sagledaju ključni elementi efikasne implementacije modela dualnog obrazovanja.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track